Koronavírus

Végre kiderült melyik a legjobb vakcina – Pfizer, Szputnyik, esetleg a Sinopharm?

  • Szerző:nuus
  • 2021.10.13 | 13:48

Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben pedig az oltatlanok vannak, így az orvosok arra kérnek mindenkit, hogy aki teheti, az adassa be a vakcinát.

 

Még mindig folyik a vita arról, hogy melyik a legjobb vakcina. Nálunk ugyebár elég hamar engedélyezték a keleti vakcinákat is, szóval az orosz Szputnyik, illetve a kínai Sinopharm is versenyben volt.

A Moderna és a Pfizer vakcinákkal oltottaknak a legmagasabb az ellenanyagszintjük, míg a Sinopharmmal oltottaknak a legalacsonyabb – számolt be a Portfolio a Videoton munkavállalói körében végzett vizsgálat eredményiről.

A Videoton már több mint 800 ellenanyag-mérésnél tart, júliusban, a 3. hullám után kezdték el, és jelenleg is tartanak még a vizsgálatok, a mérésig a Covid-fertőzés vagy a 2. oltás után 4 hónapnak kell eltelnie. A Janssen oltásán kívül mindegyik vakcina esetében nagyszámú oltottat tudtak vizsgálni, ezt a vakcinát azért nem, mert túl alacsony a minta elemszáma, vagyis náluk túl kevesen kapták ezt az oltást.

Eddigi eredmények:

  • Modernával oltottaknál kb. 8000 AU/ml,
  • a Pfizer esetében kb. 5600 AU/ml,
  • az AstraZenecánál és a Szputnyiknál kb. 1550 AU/ml,
  • a Sinopharmnál pedig kb. 600 AU/ml ellenanyagot mértek.

A lap hozzáteszi, hogy a védettséget jelentő minimumszint 50 AU/ml, szóval mindegyik vakcina hatásos.

Sinkó Ottó, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója kiemelte, hogy akiknek alacsony volt az ellenanyagszintje vagy negatív az eredménye, azoknak azt javasolja, hogy mindenféleképpen vegye fel a harmadik oltást.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló