Koronavírus

Kiderült a titok: ezért nem fertőz meg egyeseket a koronavírus

  • Szerző:nuus
  • 2021.11.11 | 16:18
  • trendindex: 38

Egyesek immunrendszere olyan gyorsan végez az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2), hogy nem is tudnak pozitív tesztet adni.

Bár ugyanúgy ki vannak téve a fertőzésnek, ezeknek az embereknek az úgynevezett T-sejtjei vagy T-limfocitái a fertőzés legkorábbi szakaszában elpusztítják a vírust – írja a The Guardian.
A koronavírus első hulláma idején vizsgált londoni egészségügyi dolgozók mintegy 15 százaléka tartozik ebbe a csoportba. A felfedezés a vakcinák a T-sejtes immunválaszt célzó, új nemzedékének kifejlesztése felé nyithat utat – mondták a kutatók. “Mindenki hallott olyan emberekről, akik

ki voltak téve a vírusnak, mégsem betegedtek meg.

Nem tudtuk, hogy tényleg sikerült-e elkerülniük a vírust, vagy természetes úton megszabadultak tőle, mielőtt a rutinszerű tesztek észlelték volna a jelenlétét” – mondta Leo Swadling, a University College London immunológusa, a tanulmány vezető szerzője.
A vizsgált dolgozók a jelentős kockázat ellenére egyetlen teszteléskor sem bizonyultak pozitívnak. Vérmintájuk azonban azt mutatta,

emelkedett a vírusra reagáló T-sejtjeik száma

a világjárvány előttihez, valamint a vírusnak ki nem tett emberekéhez képest. A vírusfertőzés más vérbeli jelzőanyagainak mennyisége is emelkedett a vérükben. A tanulmány arra utal, hogy ezeknek az embereknek egy alcsoportja korábbi, közönséges náthát okozó szezonális koronavírus-fertőzések miatt rendelkezett az úgynevezett memória T-sejtek megnövekedett mennyiségével. Ez óvta meg őket az új típusú koronavírustól.

Ezek az immunsejtek “kiszagolják”

a – szezonális koronavírusokkal közös – fehérjéket, amelyek a szaporodásban vesznek részt. Egyes embereknél ez az immunválasz elég gyors és erős ahhoz, hogy a legkorábbi szakaszban legyőzze a fertőzést. “Ezek a már létező T-sejtek készen állnak, hogy felismerjék az új koronavírust” – magyarázta Swadling. Az eredmények azért különösen jelentősek, mert az immunválasz T-sejtes fajtája az antitestekhez képest hosszabban tartó immunitás felé hajlik, ami általában inkább években, mint hónapokban mérhető.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló