Film

Megnéztük: Az utolsó Jedik elérte, hogy a Star Wars saga újra a régi fényében pompázzon

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.14 | 16:20

Voltak előzetes félelmek a Star Wars nyolcadik része kapcsán, nem is kevés, de aztán Rian Johnson író-rendező filmje mindenkit megnyugtatott: mégsincs zavar az Erőben. Az utolsó Jedik pedig egyértelműen Luke Skywalker filmje.

Star Wars: The Last Jedi Trailer (Official)

Watch the new trailer for Star Wars: The Last Jedi and see it in theaters December 15.

A Star Wars ott veszi fel a fonalat, ahol az előző film abbahagyta a mesélést, vagyis mintha el sem telt volna az a két év a hetedik és a nyolcadik rész között. A két és fél órás maratoni mozi nagyjából a huszadik perc környékén nyugtat meg végleg: végre ismét jól fogunk szórakozni, és anélkül, hogy lélektelenül, de hideg pontossággal és profizmussal, szépen, színesen és szagosan újrahasznosított, a korábbi Star Wars filmekből átemelt fordulatokon és történetsémán kéne megint nem izgulnunk, mint az Ébredő Erő esetében. De a két Star Wars film nem is ugyanaz a kategória.

Már az reménykedésre adott okot, hogy a film díszbemutatóján felállva tapsolták meg a mozi író-rendezőjét, Rian Johnsont, de hogy aztán csak és kifejezetten méltató cikkek születtek a témában világszerte, így nálunk is, attól igazán megnyugodhatott az egyszeri Star Wars rajongó. Azt érezte, ha boldog nem is lesz, de végre maradéktalanul szórakozhat két és fél órán keresztül. Bár ehhez tegyük hozzá gyorsan, hogy már a tavalyi Zsivány Egyesen is jól szórakozott, az is nagyon jól sikerült darabja a Csillagok háborúja-univerzumnak, még ha nem is tartozik a fősodorbeli történethez, hanem csak egy apró, ám lényeges, mégis mellékvágányon futó sztorit mesél el, aminek biztos, hogy nem lesz folytatása. De visszatérve Az utolsó Jedikre, egyáltalán nem túlzás abban reménykedni a megnézése után, hogy a végre ez a trilógia is lesz annyira erős, mint a klasszikus legelső (ami ugyebár a középső, ha a történet időrendjében nézzük). Persze ahhoz majd még kell egy legalább ennyire jó, ha nejm jobb harmadik rész.

Az, hogy egy film mitől működik valakinél, miért tetszik neki, annak számos oka lehet. Mi most összeszedtük a számunkra legfontosabb 5 okot, ami miatt szerettük a filmet (de lehetett volna tovább is menni befelé ebbe az erdőbe), és hozzátettünk egy olyat is, ami nem csak Az utolsó Jedikhez köthető, de az új trilógiával tűnt fel, és akár még marketingtrend is lehet belőle.

Különféle idegen lények

A Star Wars univerzumban mindig is fontos volt, hogy milyen a többi lény, tudod azok, akik nem emberek. Leglább ennyire fontosak a robotok is, de azokból most nem jöttek újak, a régiek pedig hozták a formájukat, és a legfrissebb fémfigura, BB8 szerepelt az első sorban.

De vissza a lényekhez. Az első trilógia nagyon magasra tette a lécet a vukikkal, Jabbával és az emésztőgödrével meg igen, az ewokokkal. A második elkövette a legnagyobb hibát ezen a téren, behozta ezt a teljesen tájidegen, minden szempontból béna lényt, Jar Jar-t, a harmadik trilógia pedig az első részben még visszafogta magát, most viszont igazán kitett magáért. A lények egyik része viccesen cuki, a másik pedig szürreális groteszk, és mindegyik szépen illeszkedik bele a Star Wars világába. Előbbire jó példa a jól sikerült Pixar figurának kinéző, szemtelen kis madarak, akik Csubakka új haverjai lesznek, utóbbira pedig az a több mint fura lény, akit Luke, hát mondjuk ki, megfej vagy azok a békaformák, akik szintén azon a bolygón élnek, ahol Skywalker remeteként.

Űrcsaták

Egész egyszerűen lenyűgözőek. Szerencsére ma már a letaglózó látványhoz passzoló technika megvan. Olyanok az űrcsaták, mint egy-egy hatalmas, mozgó, galaktikus festmény. De ami külön jó, hogy eleve, a többszálon futó cselekmény egyik része egy folyamatos, hatalmas űrcsata.

Kylo Ren

Az Ébredő Erő a nosztalgiára épített, és az még belefért, hogy újra megkaptuk az első rész történetét szinte egy az egyben, de az már nem, hogy a gonosz karakter erőtlen és nevetséges maradt. Súlytalan. Egy olyan filmes sorozatban, amelyik megteremtett egy Darth Vadert, hogy csak őt említsük. Az Ébredő Erő leggyengébb pontja Kylo Ren volt. Az utolsó Jediknek viszont ő az egyik legfőbb erőssége. A karakter végre rendes, saját kontúrokat kap, és elmélyül, magyarán fejlődik, méghozzá elég sokat. Végre igazán lehet gyűlölni, de olyan abszrud módon szeretni is, mint annak idején Darth Vadert, akihez azért még nem ér fel. Gonosz karakterek terén egyébként sokat fejlődött a harmadik trilógia a második részre.

Úgy idézte meg Han Solo figuráját, hogy ő meg sem jelent közben

Han Solo meghalt, ez tény. Kylo Ren megölte. De mit is jelentett Han Solo? Ő volt a szemtelen, kissé erkölcstelen, bármire, pláne pénzért, azonnal kapható kalandor, egy igazi űrvagány. A figurát pedig ezúttal is megkaptuk, csak ezúttal nem Han Solo a neve, hanem DJ és Benicio Del Toro alakítja. Szélhámos, tolvaj és csaló, ahogy szeretjük.

A Star Wars végre megtalálta a rendezőjét

Rian Johnson eddig csupa közepes filmet készített, amiknek az alapötlete általában jobb volt, mint a megvalósítás, lásd Looper. De láthatóan szereti a színészeit és a történetet is, és ez meg is látszik a filmjein, így Az utolsó Jediken is, ami a magabiztos belépője a Star Wars világába. A tét nem volt kicsi: ha a film jól teljesít, akkor övé az új SW-trilógia írása és rendezése. És mondhatni tökéletes munkát végzett Johnson, mert filmje egy nagyszabású, mesés-kalandos, hol vicces, hol izgalmas űroperett, amire már nagyon régen vártunk, és aminek minden hibáját, esetlenségét és logikátlanságát is elnézzük, mert mindent elhiszünk neki. Sajnos a trilógiát lezáró harmnadik részt már nem ő készíti, hanem ismét az elsőt rendező JJ Abrams, és csak remélni tudjuk, hogy a Johnson-i utat fogja követni, nem pedig a sajátját.

Cameók

A Star Wars filmeknek, meg a teljes univerzumnak mindig is jó volt a marketingje, ezt még az is elismeri, aki gyűlöli a reklámokat és a parasztvakítós hírverést meg a mindenféle olcsó bóvli franchise-cuccokat. Ebben a marketingdömpingben az új trilógiával felbukkant egy új elem, ami Az utolsó Jedikkel  pörgött fel igazán: a híres emberek címeói. Már az előző részben is felbukkantak a Star Warsba bekerülni vágyó hírességek, akik akár ha csak egy percre is és talpig birodalmi fémruhában, de benne akartak lenni a filmben.

Tavalyelőtt még csak Daniel Craig és Simon Pegg tetszelgett ebben a cameós szerepben, idén pedig már a brit királyi család hercegei meg az angol színészfenomén, Tom Hardy, nem beszélve Justin Theroux-ról, akinek az arca is látszik, és kábé 2-3 mondata is van. És még biztos ki fog derülni, hogy ki mindenki cameózott Az utolsó Jedikben, mi például mintha James Cordent láttuk volna egy X-szárnyú pilóta villanásnyi szerepében. Erre jó ez az egész: hogy az ember már most kíváncsi, hogy ki tűnik fel villanásnyira a harmadik részben. Rian Johnson haverja, a több filmjében is főszereplő Joseph Gordon-Levitt biztosan, mint ahogy hangban most is szerepel a filmben. De ő Rian Johnson féle trilógia részeiben is letol majd egy-egy cameót, mert mint ahogy a színész nyilatkozta: a rendező megígérte neki.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.