Hadászat

Negyvenezer NATO katona érkezik a keleti szárnyra – mutatjuk, mennyi jön hazánkba

  • Szerző:nuus
  • 2022.03.25 | 16:48

A NATO csütörtöki csúcstalálkozóján úgy döntöttek, hogy még több védelmet biztosítanak Ukrajnának.

A szövetség gyors reagálású erők negyvenezer katonáját helyezi át a keleti szárnyra, elsősorban szárazföldi területekre, de jelentős légi és haditengerészeti eszközöket is telepít.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a csúcstalálkozó után a Facebookon bejelentkezve elmondta: nagy siker Magyarország számára, hogy a NATO korábbi álláspontja, amely egybevág a magyar kormány érdekeivel, érvényben maradt. E szerint

a szövetség nem hadviselő fél és nem is akar azzá válni, továbbá mindent megtesz azért, hogy a háború ne terjedjen túl az ukrán határon.

Szijjártó Péter megerősítette: a kormány legfontosabb kötelessége, hogy garantálja, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból.

A magyar külügyi tárca vezetője elmondta: annak érdekében, hogy a NATO megerősítse a szövetség keleti, délkeleti szárnyát, előretolt védelmi jelenlétet hozott létre, összesen nyolc zászlóaljharccsoport alakul meg. Ezek közül az egyik az, amelyet a Magyar Honvédség már korában létrehozott, és amely magyar vezetés alatt áll.

Most megnyitottuk a lehetőséget arra, hogy ehhez a zászlóaljharccsoporthoz más NATO-tagországok is csatlakozhassanak a katonáikkal. Eddig öt ország jelezte szándékát: az Egyesült Államok, Törökország, Horvátország, Montenegró és Olaszország. Előreláthatóan néhány száz főt fognak delegálni a magyar egységhez. A katonák a Dunántúlon fognak tartózkodni, ahol a magyar katonákkal együtt közös kiképzésen, gyakorlatokon vesznek majd részt a NATO-együttműködés keretében

– jelentette be a tárcavezető.

Forrás: index


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.