Tech

Brutálba tolnád a focimeccset? Ilyen TV-t válassz!

  • Szerző:nuus
  • 2024.03.08 | 11:20

Egy TV ma már sokkal többre képes, mint szimplán lejátszani a műsorokat. Gyakorlatilag a lehetőségek tárháza végtelen; az intelligens funkciók összekapcsolják a tévét, az internet, az okostelefonok és az otthonodban lévő egyéb eszközök világával, ráadásul olyan élményt kínálnak, mint a moziban - a széked háttámlájának rugdosása nélkül!

Illusztráció: 123rf.com

Annyi lehetőség és olyan széles termékpaletta áll rendelkezésre TV-fonton, hogy ember legyen a talpán, aki pikk-pakk tud választani.

Ezeket vedd figyelembe, mielőtt TV-t választasz!

Az első és legfontosabb, hogy mekkora képátlót szeretnél?! Nem csak méretben, de anyagiakban is széles a skála. 64 centiméteres képátlótól egészen 216 centiig tudsz nyújtózkodni, azonban, mielőtt rárepülnél a mozivászon méretű készülékre, érdemes tudni, hogy ekkora képernyőt már legalább öt méterről érdemes nézni. Az ajánlott nézési távolság mellett a lakásod méretét sem árt figyelembe venni, mielőtt megveszed a masinát.

A másik fontos kérdés, hogy milyen képalkotó technikára szavazol. Attól függően, hogy OLED-et, QLED-et vagy LED TV-t választasz, jelentős mértékben hatással lesz az általános élményre.

A LED TV-k jó képminőséget és energiatakarékosságot nyújtanak, viszont a kontrasztarányuk nem épp a legtutibb.

Az OLED TV-k esetében minden pixel közvetlenül adja ki a fényt, így nincs szükség háttérvilágításra, mint a LED készülékek esetében. Az OLED-ek kiváló kontrasztarányt, színmélységet és betekintési szöget nyújtanak, de elég drága a gyártási folyamat, és a képernyő élettartama is kétséges.

A QLED a továbbfejlesztett verziója az LED technológiának. Ebben az esetben a Quantum Dot technológiát alkalmazzák. A Quantum Dot-ok kis nanoszerkezetek, amelyek képesek pontosan szabályozni a fényt, ami jobb színhűséget és fényerőt eredményez a képernyőn. Ezek a TV-k általában jobb kontrasztarányt és színhűséget kínálnak, mint a hagyományos LED TV-k, ugyanakkor a háttérvilágítás használatától függően változhat a képminőség.

Összességében az OLED TV-k a legjobb kontrasztarányt és betekintési szöget kínálják, míg a QLED TV-k jobb fényerőt és színhűséget nyújthatnak a hagyományos LED TV-khez képest. 

Magas felbontásban néznéd a focimeccset? Akkor 4K / 8K ULTRA HD TV!

Szinte az összes jelenlegi SMART TV legalább 4K (3840 × 2160 px) felbontású, még a kisebb méretűek is, ennek ellenére nem biztos, hogy a legolcsóbb 4K TV a legjobb választás. A drágább modellek jobb kijelzőtechnológiát és természetesen nagyobb képátlót kínálnak.

Azok, akik a legjobbat szeretnék, kénytelenek megfizetni a felárat a 8K (akár 7 680 × 4 320 px) felbontásért, amely négyszer több pixelt, és így még a 4K-nál is lényegesen jobb képet kínál.

A nagy pixelsűrűségnek köszönhetően tökéletesen éles a kép még hatalmas méretben is. A 100/120 Hz-es modellek sokkal simább képet tudnak megjeleníteni, mint a hagyományos TV-k. Az Upscaling funkció pedig javítja a kisebb felbontású tartalmak képminőségét, hogy azok jól nézzenek ki a 4K/8K tévékészülékeken.

A top 3 TV jelenleg

Az alza.hu összeválogatta a top 3 csúcstechnológiás TV-t. Ha a legjobbat akarod, nézd meg ezt a hármat, ami ár-érték arányban is verhetetlen!

  • Samsung QN900C (Neo QLED 8K)
    8K felbontás és páratlan kép, Neo QLED / Mini LED / csúcskategóriás helyi fényerőszabályozás, nagy teljesítmény és hatékony upscaling
  • LG 86QNED863
    Prémium képernyő Mini LED háttérvilágítással, speciális FILMMAKER MODE, kiváló választás gamerek számára is (rendkívül alacsony bemeneti késleltetés)
  • Sony Bravia XR-75X95L
    XR Backlight Master Drive (több ezer háttérvilágítási dióda független vezérlése), Google TV operációs rendszer, prémium hangzás közvetlenül a tévéből


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló