Tudomány

Mi ez a nagy drón őrület? Az egész életünket megváltoztatják

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.17 | 16:20

A hírek jó része a drónok szól mostanában. Hogyan változtatják meg az életünket a repkedő gépek?

drone-pexels.com
Fotó: Pexels.com – CC0

Kezdetben jó játéknak tűntek a drónok, de eleve ipari eszközöknek fejlesztették őket, így hamarosan feltűntek körülöttünk az élet minden területén. A jövő városai most már biztosan olyanok lesznek, mint egy sci-fi filmben: a rengeteg röpködő járművel a felhőkarcolók között. És amit lejjebb írunk, az már a jelen.

Háború!

Nyilván, amit az ember kitalál, azzal inkább előbb mint utóbb gyilkolni fogja a másikat. Ha csak a háborút és a sufnituningot nézzük, a drónokat az ISIS fegyverré fejlesztette Szíriában, és hárommillió dolláros Patriot rakétákkal lövik a 200 dolláros kütyüket, a francia légierő pedig  sasokat vet be ellenük. És akkor még nem is beszéltünk a felderítőkről, amiket minden fejlettebb hadsereg igyekszik kifejleszteni és bevetni.

Az Intel már egymással kommunikáló drónokat fejleszt, de egy magyar fejlesztő is élen jár ebben, aki önállóan csapatban repülő drónokat reptet, mint a seregélyeket. Utóbbi jelentősége, hogy a harcászatban is veszélyes a sok együttműködő drón, a csomagszállításnál pedig nem ütköznek majd össze a minihelikopterek.

Házhozszállítás – Viszlát DHL!

Mindenki várt már hiába csomagra, és ugrott a szülinapi ajándék, vagy nem volt épp otthon, amikor megérkezett futár. Nem lenne szuper, ha a rendelés után húsz perccel már kopogna egy drón az ablakodon a kinézet sneakerrel vagy megrendelt ruhával? Ez az idő sincs már messze, az Amazon már elkezdett kísérletezni a drón házhozszállítással. Itt három fontos problémát kell megoldani:

  • A drónok ne ütközzenek össze egymással – ezt feljebb már megoldotta az Intel.
  • A drónok ne zuhanjanak rá rossz idő esetén sem emberekre, házakra – hát ezt a veszélyt csak mérsékelni lehet, de ugye jelenleg a futárautó is okozhat balesetet az utakon.
  • Ne rabolják ki a csomagszállító drónokat, ne lőjék le őket. A rablásálló drónokon már dolgozik az Amazon.

A másik jó irány, hogy például nagyobb focimeccseken lebegő Zeppelinekről szállnak fel a drónok, így nem kell a stadion ajándékboltjában órákig sorbaállni, vagy várakozni a sörre a stadion büféjében.

Ami pedig tényleg életmentő lehet az a segélyek, a vér, az orvosi eszközök szállítása

egy nehezen megközelíthető helyre vagy egy katasztrófa helyszínére. Afrikában már tesztelik így a vérszállítást.

Taxi helyett – Személyszállítás

A jövő gazdag embere már nem fog a dugóban ülni csúcsforgalomban, mint a köznép. A levegőben soha nem lesz torlódás, legfeljebb a leszállás lehet nehezebb. Dubajban már nyáron indul az első személyszállító drón, az eHang, ami pilóta nélkül, önvezérléssel repül a célba. Az első nagyobb balesetig biztosan nagyon népszerű lesz, utána eldől, hogy megbarátkoznak-e vele az utasok.

Mezőgazdaság

Amiről keveset beszélünk, de a tudományos munka már régen használ drónokat a Föld megfigyelésére, és ebből nőtt ki a mezőgazdaság új húzóágazata a mezőgazdasági adatgyűjtés. Ez nem hangzik túl szórakoztatónak, cserébe viszont védi a környezetet és ellát minket étellel. A drónokat ugyanis egyre többet használják a tudósok kreatív és újszerű módokon. Az élelmiszer-biztonság a következő évtizedek legnagyobb kihívása lesz,

egyre többen élünk majd a Földön, és az éghajlatváltozás is bizonytalanná teszi a mezőgazdaság helyzetét.

A kis drónok csak az adott területet tudják permetezni, trágyázni, és rengeteg információt mutatnak a gazdáknak a földjeik állapotáról. A jobb adatgyűjtés pedig hatékonyabb gazdálkodást, magasabb terméshozamot, és alacsonyabb élelmiszerárakat hozhat mindenkinek.

Űrkutatás és egyáltalán, a kutatás

Minden kutatási területen használhatóak, ahol nyílt terepen kell dolgozni, mint a geológia. Vagy akkor is hasznosak, ha valamilyen légkörrel rendelkező bolygót kell felderíteni. A drónokkal sokkal több információt szerezhetünk meg, és ezzel hozzájárulhatnak, hogy megmentsünk magunkat, mert jelenleg egy összeomló ökoszisztémával, és klímával nem állunk túl jól, ha jövőt vizsgáljuk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló