Tudomány

A Szilícium-völgy Oscar-díját kapta Karikó Katalin, nem kevés pénzzel együtt

  • Szerző:nuus
  • 2021.09.11 | 08:18

A Szilícium-völgy Oscarjának nevezett Breakthrough-díjjal tüntették ki Karikó Katalin kutató biológust, biokémikust.

Az új típusú koronavírus elleni innovatív vakcinák kifejlesztését lehetővé tevő felfedezéséért Karikó Katalin és kutatótársa kapta a rangos elismerést – jelentette be csütörtökön az elismerést odaítélő szervezet.

A Covid-19 betegségre adott tudományos válasz példa nélküli,

Karikóék felfedezése is jelentős szerepet játszott ebben a válaszban – olvasható a díj honlapján. Az új típusú koronavírus ellen hatásos, a Pfizer/BioNtech és a Moderna által kifejlesztett innovatív vakcinák Karikó Katalin és Drew Weissman több évtizedes munkásságán alapulnak. A széles körű szkepticizmus ellenére a két díjazott tudós bízott az mRNS-terápiák lehetőségében. Végül olyan technológiát hoztak létre, ami nemcsak a koronavírus elleni harcban létfontosságú. Számos kór – a HIV-en kívül autoimmun és genetikai betegségek, daganatok – ellen hatékony, sőt

jövendőbeli vakcinák vagy kezelések ígéretét is hordozza

– írják a méltatásban. A vírus szinte azonnali azonosítása és leírása, a vakcinák gyors kifejlesztése, valamint az új vírusváltozatok folyamatos figyelemmel kísérése lehetetlen volna a szintén díjazott Shankar Balasubramanian, David Klenerman és Pascal Mayer által kifejlesztett, új generációs genetikai szekvenálási technológiák nélkül. A tudományos élet paradigmaváltó kutatásait támogató Breakthrough Prizes a világ egyik legnagyobb pénzjutalommal járó tudományos elismerése.

A díjat 2012-ben hozták létre informatikai-internetes óriáscégek alapítói

Mark Zuckerberg Facebook-alapító, Szergej Brin Google-társalapító és felesége, Anne Wojcicki, Jack Ma kínai üzletember, valamint Jurij Milner orosz vállalkozó és felesége, Julia. Tavalyelőtt a kínai Tencent vezetője, Ma Hua-teng is csatlakozott a díj szponzoraihoz. A három élettudományi és az egy-egy fizikai és matematikai díjjal egyenként 3 millió dollár (891 millió forint) pénzjutalom jár. Hagyományosan élőben televízión közvetített gálán adják át az elismeréseket, a világjárvány miatt azonban a rendezvényt 2022-re halasztották.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló