Érdekes

Ez lehet a világ legrégebbi hangszere

  • Szerző:nuus
  • 2016.09.30 | 11:51
  • trendindex: 3

Barlangi medve combcsontjából készült az a tárgy, amit a neandervölgyi ember zenélésre használhatott. Legalább annyira idegesítő hangja van, mint a modern furulyának, és nem bizonyítható, hogy tényleg zenéltek vele. De ha igen, akkor innen indult el minden, ami hangszeres játék.

Pontosan nem ismert, hogy mikoriak a furulya elődeinek tekintett tárgyak, amelyekkel őseink zenélhettek. Több ilyet is találtak, Németországban 35-40.000 éves darabokat, egy Szlovéniában talált – zenélésre alkalmas – lyukacsos csontról pedig azt feltételezik, hogy 43-80.000 éves lehet.

Barlangi medve combcsontjából készült a régebbi darab, az ebből készült rekonstrukción játszik az alábbi videón Ljuben Dimkaroski szlovén zenész. Eltekintve attól, hogy elég idegesítő hangja van, a világ egyik legfontosabb zenetörténeti emléke lehet:

A kifaragott medvecombcsonttal diatonikus skálán lehet hangokat előállítani. Ez a legszélesebb körben alkalmazott skála a modern zenében. A fenti videóban a művész játszott vele Beethovent, Ravelt és Dvořákot is. Megsérült az a darab, amit a szlovén barlangban találtak, a videóban egy szintén barlangi medve combcsontjából készült rekonstrukció hallható. Az eredeti, alul-felül kicsit megtört darab egyébként megtekinthető Szlovénia Nemzeti Múzeumában.

Mivel csak maga a tárgyi emlék áll rendelkezésre, nem bizonyítható, hogy a neandervölgyiek tényleg zenéltek vele. Viszont minden jel arra mutat, hogy a lyukak mesterségesek a talált csontokon, nem természeti hatások vagy állatok miatt keletkeztek. Így feltételezhető, hogy a zenecsinálás motivációjával (is) faragtak csontokat az őseink, de a tudományban nincs konszenzus a kérdésről.

(Forrás: Open Culture)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.