Érdekes

Kétszázezer év semmittevés után robbanás: így alakult a Föld népessége

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.07 | 09:03

Az Amerikai Természettudományi Múzeum egy látványos videóban mutatja be, hogyan népesítette be a bolygót az emberi faj. Az első egymilliárd emberhez 200 000 évre volt szükségünk, utána viszont 200 év alatt elértük a jelenlegi hétmilliárdot.

A Föld népessége valamikor az 1800-as évek elején érte el az egymilliárdot azóta viszont robbanásszerűen emelkedik. Ahhoz képest, hogy az emberi faj valamikor 200 000 évvel ezelőtt alakult ki Afrika szívében, nem kapkodtuk el a bolygó benépesítését. 100 000 évig lényegében nem is történt semmi különös, aztán viszont megint majdnem 100 000 évet töltöttünk például migrációval.

Az igazán nagy dolgok az elmúlt pár ezer évben évben történtek, hogy aztán az elmúlt kétszáz évben a feje tetejére álljon minden.

Az Amerikai Természettudományi Múzeum (American Museum of Natural History) nemrég a YouTube-csatornáján publikált egy videót arról, hogy mi kellett ahhoz, hogy most hétmilliárd ember éljen a Földön.

 

Kicsit bealudtunk a bölcsőben

Az emberi faj körülbelül 200 000 évvel alakult ki Afrika közepén, ahol aztán tök jól el is voltunk, ugyanis csak körülbelül 100 000 évvel ezelőtt kezdtünk kirajzani onnan. Ami rendkívül lassú folyamat volt, és nem segítette túl jól a szaporodást. A Földet birtokba vevő migráció végén a feltételezések szerint még mindig csak egy egymillió embert élt a bolygón. Az első nagy népszaporulatot a letelepedés és a mezőgazdasági technológiák fejlődése rúgta be valamikor 15 000 évvel ezelőtt, ekkor a kezdeti lassú növekvés időszámításunk kezdetére a népesség száma elérte a 170 milliót. Végre volt mit enni, na!

Hódítók, járványok, feltalálók

A következő 2000 év megint viszonylagos nyugiban telt, a népesség az egyenletes emelkedés szakaszába lépett. Birodalmak tűntek fel, majd tűntek el teljesen, kultúrák virágoztak, majd váltak jelentéktelenné, jöttek mongol hódítók, meg pestis, feltaláltunk egy-két dolgot közben, például a puskaport és az iránytűt, ami elég hasznos volt a földrajzi felfedezésekhez. A rendszer jól egyensúlyban tartotta magát, úgyhogy a viszonylagos nyugi igazából csak a népesség egyenletes növekedésére értendő. Az ipari forradalom aztán felborított mindent, a technika és az orvostudomány fejlődése jelentősen kitolta a várható átlagéletkort, két világháborúban nem tudtunk annyi embert lemészárolni, hogy ezt ellensúlyozni tudjuk. Sőt, pont a háborúk utáni szaporulat volt az, ami jelentős robbanást hozott, annyira, hogy az 1800-as évek környékén elért egymilliárdos populációból napjainkra 7 milliárdos lett.

A jövő

Hogy mi jön ezután, arra már csak következtetni lehet, de a népesség növekedése lelassult, a termékenység csökken, a becslések szerint a Föld lakossága valamikor a 2100-as évek elején tetőzik majd 11 milliárd emberrel. Remélhetőleg a következő száz évben környezetvédelemmel és tudatos családtervezéssel el tudjuk érni, hogy a Föld egy élhető hely maradjon, ne egy túlzsúfolt, háborúktól és járványoktól sújtott szeméttelep. Bár biztosak vagyunk benne, hogy az Amerikai Természettudományi Múzeum arról is tud majd csinálni egy ilyen nyugis, szupercool videót.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló