Vállalatok

Lehetőség, nem szükséges rossz: a motivációs levél szerepéről

  • Szerző:nuus
  • 2022.03.23 | 16:48

Az önéletrajznál néha több kell, de ez nem baj!

Az önéletrajz nem minden

Ha egy álláshirdetésre való jelentkezés elvárásai között a motivációs levél is felbukkan, sokan azonnal tovább is lépnek a következő lehetőségre. Nem szabad azonban elhamarkodottan azt gondolni, hogy a kért dokumentum csak egy fölösleges tiszteletkör. Tekintsünk rá inkább lehetőségként.

KÉP 1 – Fontos, hogy megpróbáljunk kiemelkedni a munkahelyekre pályázók mezőnyéből

Az álláshirdetésekre való jelentkezés egyik alapfeltétele az önéletrajz megléte. Az állásportálokon már előre érdemes feltölteni a dokumentumot, így a rendszer képes az adatok kinyerésére. Ez a folyamat elsősorban azt szolgálja, hogy a munkáltatók és közvetítő cégek hatékonyabban tudjanak keresni az adott oldal adatbázisából, hogy kiszűrjék a legjobb jelölteket. Az önéletrajz fontos támpontként szolgál a munkaerőt keresők számára, hiszen jó esetben tartalmazza az összes szükséges és releváns adatot a pályázó végzettségére, munkatapasztalatára és egyéb tárgyi, vagy szaktudására vonatkozóan. Az önéletrajz lényegében egy kivonatolt információhalmaz, mely a tájékozódást szolgálja.

Épp ezért mondható el, hogy az önéletrajz önmagában nem minden. Természetesen a legfontosabb és az első körös szűrést segítő információk rajta vannak, de ettől tovább is mehetünk. Készíthetünk akár célzott önéletrajzokat is, egy-egy pozíció esetén külön kiemelve azokat az erősségeket, melyek adott pályázat esetén relevánsak. Az adatok mögötti ember megismerése azonban már a kiválasztási folyamat későbbi állomása és épp ezt az állomást alapozhatjuk meg egy motivációs levél beküldésével. Ez nem minden esetben szükséges, de ha egy pályázat megköveteli a megküldését, tekintsünk rá úgy, mint egy kiváló, első körös bemutatkozási lehetőségre.

A pályázó az adatok mögött

A munkaerőpiac működését semmiképp sem szabad annyival letudni, hogy egy csupán önéletrajzok alapján döntő, a munkavállaló egyéb kvalitásait figyelmen kívül hagyó gépezet. Nagyon is fontos, hogy embert és személyiséget is tegyünk az adatok mögé. A kiválasztási folyamat során szerencsés esetben ezt megtehetjük személyesen is egy interjú keretein belül, ugyanakkor megvan a lehetőségünk már ezt megelőzően is bemutatkozni a pályázat keretin belül. Erre szolgál kiváló alkalomként az esetenként egyenesen elvárt motivációs levél.

KÉP 2 – A motivációs levélen keresztül megmutathatjuk saját magunkat

A motivációs levél neve is jól jelzi, hogy mire szolgál. A saját motivációink, ambícióink megosztására a reménybeli leendő munkáltatóval. Emellett persze az állásadót is motiválhatjuk vele, hogy érdemes lehet velünk foglalkozni, tovább haladni a kiválasztási folyamatban. A levél megírása ugyan igényel némi többlet energiabefektetést, de kár lenne nyűgként kezelni. A motivációs levélben tartalmat tehetünk az önéletrajz száraz adatai mögé, kiegészíthetjük a szerintünk fontos információkkal és megmutathatjuk benne magunkat. Alkalmunk adódik felvillantani benne azt, hogy miért érdemes pályázatunkkal foglalkozni.

Sablonnal vagy nélküle

Ha nem érezzük magunkban azt a képességet, hogy egy jól szerkesztett, megfogalmazott és tartalmilag is jól felépített motivációs levelet vessünk papírra, akkor se csüggedjünk. Az online felületeken számos sablont találunk, mely lehet általános, de akár egyes pozíciókra szerkesztett, specifikus levélminta is. Ha nagyon híján vagyunk az ötleteknek, ezeket is nyugodtan használhatjuk és bízhatunk a sikerben. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a motivációs levélen keresztül az álláshirdető ránk, saját személyiségünkre kíváncsi, így előnyösebb, ha mi próbáljuk összeszedni és leírni gondolatainkat és a szerintünk releváns információkat.

A motivációs levél előnye, hogy meglehetősen szabad műfaj. Vannak bizonyos formulák, melyek követhetők, de végső célja az lenne, hogy saját személyiségünket helyezzük bele. Nem kell attól tartanunk, hogy butaságot írunk, hiszen nincs rossz, csak saját gondolat. Nyugodtan lehetünk kreatívak, a motivációs leveleket bátran alakíthatjuk az adott pozíciókhoz. Lehetünk frappánsak, újítóak, megpróbálhatjuk valami olyasmivel megfűszerezni a sorainkat, mely egyedivé teszi pályázatunkat, kiemel minket a tömegből. Foglaljuk bele, ami szerintünk szakmailag fontos, de helyezzünk nagyobb hangsúlyt saját személyiségünkre, céljainkra, motivációinkra. Ha rááldozzuk a plusz időt és energiát a motivációs levél megírására, szinte garantáltan növeljük pályázatunk sikerességének esélyét. Éljünk hát vele!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló