Lélek

A rossz munkánál még a munkanélküliség is jobb

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.04 | 07:00

Téves az a gondolat, miszerint kizárólag az számít, hogy legyen munkánk. Erre jutottak ausztrál kutatók, akik 7 éven keresztül figyeltek 7000 résztvevőt.

A gondolat egyébként nem új, valójában minden bölcsész tökéletesen egyetért vele már régóta. Na de a viccet félretéve: bizonyított, hogy mentális egészségünkre rosszabb hatással van, ha nem megfelelőek a munkakörülményeink, mint az, ha egyáltalán nincs is munkánk. Az ANU kutatói hét éven keresztül tartottak szemmel kb. 7000 felnőttet. A megfigyeléseket aztán összehasonlították, így jutottak arra a nem meglepő eredményre, hogy:

Akinek van munkája, az mentálisan jobban van, mint akinek nincs. De azok, akik munkanélküliségből menekülve inkább egy kedvezőtlen munkát kezdtek végezni, azok mentális egészsége romlott azokéhoz képest, akik munkanélküliek maradtak.

Jó munka, rossz munka

A kutatók rossz munkakörülménynek vették például a túlzott elvárásokat, a rugalmasság hiányát vagy éppen az elégtelen munkabiztonságot. De az is annak számít, ha a munkavállaló a kvalitásainak nem megfelelő munkát lát el, vagy ha a feladatait unalmasnak és egyhangúnak találja. Ezzel szemben a jó munkakörülmények kellő kihívást biztosítanak, de ugyanakkor kontrollt is adnak a munkát végző kezébe, és a feladatok változatosak.

Ahogyan az logikusan következik is, a  jó munkát végzők között csökken a depresszióra és szorongásra való hajlam. A kutatásból tehát kiderült, hogy nem igaz, hogy az a lényeg, hogy legyen munkánk, hiszen az életminőségünket egy sor egyéb tényező is befolyásolja. Hogy mi a tanulság? No nem az, hogy felmondunk a vakvilágba, ha nem szeretjük a munkánkat, hanem talán az, hogy sohasem késő fejleszteni magunkat, és kellő tudás birtokában valami jobbra váltani.

Illusztráció: Daniel Berehulak/Getty Images


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.