Életmód

A hosszan tartó ülőmunka káros hatásait a kávé kompenzálni tudja – derül ki egy kutatásból

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.04 | 13:32

Egy új tanulmány szerint, akik egész nap íróasztalnál ülve dolgoznak és három csésze kávét megittak, alacsonyabb volt a halálozási mutatójuk, mint azoknak, akik nem fogyasztottak egy jó feketét.

Egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás csökkenthetők az ülőmunka veszélyei. De ez nem jelenti azt, hogy elhanyagolhatjuk az aktív szüneteket – írja a euronews.com!

Régóta tudjuk, hogy az egész napos íróasztalnál ülés káros lehet az egészségre, növelve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. De vajon a kávézás egyszerű megoldást kínálhat-e ezeknek a kockázatoknak a kompenzálására?

A kávéfogyasztás kifejezetten ajánlott az ülőmunkát végzőknek/Fotó: 123rf.com

A kínai Soochow Egyetem Orvostudományi Karának kutatói több mint 10 000 amerikai résztvevő bevonásával végeztek vizsgálatot, akiket 10 éven keresztül nyomon követtek. Ebből az a már korábban ismert tény derül ki, hogy akik naponta 8 óránál többet ültek, minden okból magasabb volt a halálozási kockázatuk, mint azoknál, akik napi 4 óránál kevesebbet. Azonban azoknál, akik nem ittak kávét, még a napi 6 óránál hosszabb ülés is fokozott egészségügyi kockázattal járt.

Ezzel szemben a legtöbb kávét fogyasztó csoportban az összesített halálozás jelentősen csökkent, a szív- és érrendszeri megbetegedések miatti halálozás pedig a kávéfogyasztás mértékétől függetlenül alacsonyabb volt. A kutatók a “magas fogyasztást” napi 540 gramm felettinek határozták meg, ami körülbelül 3 csészének felel meg.

“Ez a tanulmány alátámasztja, hogy a hosszan tartó (több mint 6 órás) ülő életmód káros hatásait a kávé kompenzálni tudja, jelentősen csökkentve a szív- és érrendszeri betegség kialakulásának kockázatát és a halálozást az ülő életmódot nem folytató csoportokhoz képest”

– mondta Dr. Faiza Bossy, francia kardiológus.

Antioxidánsokkal az ülőmunka veszélyei ellen

Bossy hangsúlyozta, hogy az “ülő viselkedés” – 6 óránál hosszabb ülés 30 perces szünetek nélkül – nem egyenlő a fizikai aktivitás hiányával. Más szóval, a sport nem helyettesíti a mozgásszegény életmód hatásait, de továbbra is jótékony hatással van az egészségre.

Ez nem az első tanulmány, amely rávilágít a kávé ígéretes hatásaira a szív- és érrendszeri egészségre. Egy 2022-ben végzett, az Egyesült Királyságban végezett több mint félmillió emberének 10 éves adatait elemző kutatás kimutatta, hogy a napi 2-3 csésze kávé fogyasztása 10-15%-kal csökkentette a szívbetegségek, a szívelégtelenség és a szívritmuszavarok kockázatát. Még a koffeinmentes kávé is összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek csökkenésével.

Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a kávé nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, melyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező természetes vegyületek. Segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt, ami a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője. Ezenkívül ezek a polifenolok gyulladáscsökkentő hatással is bírnak, ami hozzájárulhat a gyulladás alacsonyabb szintjéhez.

(via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Mobiltech
Nagy változás jön a Vibernél
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 17.