Egészség

Végre kiderült, mennyi alvásra van szükségünk valójában

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.18 | 15:09

Van-e a 21. századnak kifejezőbb szimbóluma egy kialvatlan, karikás szempárnál? Felpörgött világunkban nem is csoda, hogy nem alszunk eleget. Az alvásigényünk állítólag nyolc óra. De lehet, hogy mégsem annyi.

Fotó: Pixabay / Wokandapix
Fotó: Pixabay / Wokandapix

Annak érdekében, hogy kiderítsék, vajon a tévé és okostelefon előtti időkben milyenek voltak az emberek alvási szokásai, kutatók a tanzániai Hadza, a bolíviai Tsimane és a namíbiai San törzs éjszakai viselkedését monitorozták. Mindhárom faluban nagy gonddal figyeltek a környezetre, valamint az emberek szokásaira is és a következőket találták.

A törzs tagjai napnyugta után pár órával fekszenek le aludni, és nem sokkal napnyugta előtt ébrednek fel. Átlagosan 5,7-7,1 órát alszanak.

A kutatócsapatot meglepte az eredmény, az egyetlen faktor, ami az alvás minőségét komolyan befolyásolta az a hőmérséklet volt, így gyakorlatilag teljesen mindegy, a világ melyik pontján hajtjuk álomra a fejünket. A vizsgált falvakban az emberek akkor tértek nyugovóra, mikor elkezdett hidegebbre fordulni az idő, valamint akkor ébredtek fel, mikor a nap sugarai kezdték felmelegíteni a levegőt.

A tanulmány vezetői rámutattak, hogy a legtöbb esetben az emberek nem érzékelik az időjárás változását a hálószobájukban, így csak az ébresztőórájuk emlékezteti őket arra, hogy ideje lenne felkelni.

Azt persze ne felejtsük el, hogy ezek a törzsek teljesen más szokásokkal élnek, de talán így is megnyugtató valamennyire, hogy ha sikerül egyhuzamban 6-7 órát aludnunk, akkor az átlag szerint már jók vagyunk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.