Egészség

Aki korán kel… később hal!

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.14 | 06:46
  • trendindex: 2

Egy több százezer emberen végzett kutatás alapján az éjjeli baglyoknak nagyobb az esélyük a korai halálra.

Koránkelés
(kép: Pixabay)

A későn fekvők, és emiatt reggel sokáig alvók 10%-kal nagyobb eséllyel számíthatnak rá, hogy korábban halnak meg, ráadásul többségüknél valamilyen mentális probléma vagy fizikai betegség is kialakulhat. Ezt állapította meg egy 433000 páciensen elvégzett kutatás, aminek során maguk a vizsgált személyek nyilatkoztak arról, hogy milyen típusnak tartják magukat: korán fekvő, korán kelő, későn fekvő, éjjeli bagoly, későn kelő, nehezen ébredő, stb. Ez után a megkérdezettek (38 és 73 év között volt a vizsgált korcsoport) életútját követték, nem is kevés ideig, átlagosan hat és fél évig, ebből tudtak aztán következtetéseket levonni.

Miután az eredményeket megszűrték a halandóságra legnagyobb hatással lévő tényezőkkel (életkor, nem, káros szenvedélyek, etnikai hovatartozás, testtömegindex, szociális helyzet), a kutatók azt találták, hogy azok között, akik a koránkelés mellett tették le voksukat, sokkal kisebb volt a korai elhalálozások aránya.

A későn fekvők/késők kelők között ehhez képest 90%-kal nagyobb volt a valamilyen pszichológiai problémával rendelkezők aránya, és 30%-kal nagyobb volt az esélyük a cukorbetegségre.

Az egészségünket is veszélyezteti

A kutatóknak arra még nincs magyarázatuk, hogy ennek pontosan mi az oka, de valószínűsíthető, hogy a későn fekvőknek az okoz problémát, hogy egy alapvetően korán kelő világhoz kell alkalmazkodniuk. Az éjszakázás után pedig reggel keserű a koránkelés. Úgy tűnik, ennek hosszú távon egészségügyi kockázatai is vannak.

Ráadásul már az is egy rakás egészségügyi, vagy a rossz életvitelből származó problémához vezethető vissza, hogy valaki nem tud időben elaludni, a többieknél meg a genetika dönti el, hogy melyik típusba tartoznak. A tanulmányt publikáló professzorok szerint a jelenség annyira súlyos és elterjedt, hogy közegészségügyi problémának tekinthető. Szerintük a jövőben az is indokolt lehet, hogy az éjjeli baglyoknak engedélyezze a munkahelyük, hogy később járjanak be dolgozni, és tovább maradjanak, ha ez összeegyeztethető az adott munkakörrel.

A legjobb persze az lenne, ha ezeket az embereket is vissza lehetne valahogy szoktatni arra, hogy a belső órájuk nagyobb összhangban legyen a nap járásával. Nagyon fontos például a fény szerepe, de ezen kívül is csomó apró trükk van, ami javíthatja az alvás minőségét.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.