Egészség

Aki korán kel… később hal!

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.14 | 06:46
  • trendindex: 2

Egy több százezer emberen végzett kutatás alapján az éjjeli baglyoknak nagyobb az esélyük a korai halálra.

(kép: Pixabay)

A későn fekvők, és emiatt reggel sokáig alvók 10%-kal nagyobb eséllyel számíthatnak rá, hogy korábban halnak meg, ráadásul többségüknél valamilyen mentális probléma vagy fizikai betegség is kialakulhat. Ezt állapította meg egy 433000 páciensen elvégzett kutatás, aminek során maguk a vizsgált személyek nyilatkoztak arról, hogy milyen típusnak tartják magukat: korán fekvő, korán kelő, későn fekvő, éjjeli bagoly, későn kelő, nehezen ébredő, stb. Ez után a megkérdezettek (38 és 73 év között volt a vizsgált korcsoport) életútját követték, nem is kevés ideig, átlagosan hat és fél évig, ebből tudtak aztán következtetéseket levonni.

Miután az eredményeket megszűrték a halandóságra legnagyobb hatással lévő tényezőkkel (életkor, nem, káros szenvedélyek, etnikai hovatartozás, testtömegindex, szociális helyzet), a kutatók azt találták, hogy azok között, akik korán kelőnek vallották magukat, sokkal kisebb volt a korai elhalálozások aránya.

A későn fekvők/késők kelők között ehhez képest 90%-kal nagyobb volt a valamilyen pszichológiai problémával rendelkezők aránya, és 30%-kal nagyobb volt az esélyük a cukorbetegségre.

A kutatóknak arra még nincs magyarázatuk, hogy ennek pontosan mi az oka, de valószínűsíthető, hogy a későn fekvőknek az okoz problémát, hogy egy alapvetően korán kelő világhoz kell alkalmazkodniuk, az éjszakázás után pedig reggel keserű az ébredés. Úgy tűnik, ennek hosszú távon egészségügyi kockázatai is vannak.

Ráadásul már az is egy rakás egészségügyi, vagy a rossz életvitelből származó problémához vezethető vissza, hogy valaki nem tud időben elaludni, a többieknél meg a genetika dönti el, hogy melyik típusba tartoznak. A tanulmányt publikáló professzorok szerint a jelenség annyira súlyos és elterjedt, hogy közegészségügyi problémának tekinthető. Szerintük a jövőben az is indokolt lehet, hogy az éjjeli baglyoknak engedélyezze a munkahelyük, hogy később járjanak be dolgozni, és tovább maradjanak, ha ez összeegyeztethető az adott munkakörrel.

A legjobb persze az lenne, ha ezeket az embereket is vissza lehetne valahogy szoktatni arra, hogy a belső órájuk nagyobb összhangban legyen a nap járásával. Nagyon fontos például a fény szerepe, de ezen kívül is csomó apró trükk van, ami javíthatja az alvás minőségét.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Unatkozom
A hét 10 legcukibb macskája
  • szerző:nuus
  • 2019. 03. 17.
Életmód
Keresik 2019 legjobb szakállát
  • szerző:nuus
  • 2019. 03. 20.