Egészség

Így élj túl egy cápatámadást!

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.03 | 14:18

Sokan halálosan félnek a cápáktól. Többnyire alaptalanul. Ha megfigyeljük a cápatámadások előfordulását, ez a rettegés még inkább butaságnak tűnhet. Azért itt van néhány tanács, hogyan lehet ép bőrrel megúszni egy ilyen találkozást.

Forrás: pixabay.com/5arah CC0

Csak összehasonlításképpen: amíg a cápák átlagosan 6 embert ölnek meg évente, addig szívroham nagyjából minden 12 másodpercben végez valakivel a Földön. Sőt! Több ember hal meg azért, mert fejére esik egy cserép, elüti egy fűnyíró, megrázza egy hibás kenyérpirító, megtámadja egy szarvas, tehén, vagy kutya. De ha ez nem lenne elég, egy évben több ember harap meg egy embert, mint cápa.

Persze a félelem sosem racionális dolog. A legtöbb olyan ember is fél a cápáktól, akiknek még véletlenül sem okozhatnak semmilyen sérülést. Ha hosszá vesszük azt is, hogy főleg a Cápa 1975-ös bemutatóját követően mennyire megugrott a cápahalászat volumene, még aggódnunk is kell. A cápafajok negyedét ma közvetlenül fenyegeti kihalás.

Pedig a legtöbb cápafaj kulcsfontosságú lakosa az óceánoknak. Pótolhatatlan szerepük van abban, hogy fenntartsák a tengerek egészséges ökoszisztémáját. A kutatók és cápavédők ezért egyre több tanulmány és kísérlet keretében igyekeznek bemutatni, hogy lehetséges az együttélés a tengerek farkasával, és minél inkább csökkentsék a kölcsönösen kellemetlen találkozások lehetőségét.

via GIPHY

Ezért hasznos tanácsokkal látják el azokat, akik olyan vízhez utaznak, ahol előfordulhatnak cápák. Először is tudomásul kell venni, hogy a cápaharapások (a kutatók inkább ezt használják a támadás helyett, mivel kevésbé van agresszív és baljós hangzása) nagyon, nagyon, nagyon ritkák. Aztán ezeket a tanácsokat betartva tulajdonképpen nullára lehet csökkenteni a veszélyes találkozásokat.

    • El kell kerülni azokat a területeket, ahol sok nagytestű cápa fordul elő. Nyílt óceánon persze ez nem lehetséges, viszont arról viszonylag sok információ áll rendelkezésre, hogy mely tengerparti szakaszokon az év mely szakában mutatkoznak jellemzően veszélyes cápák. Erről a helyi önkormányzatok és hatóságok általában közzétesznek felhívásokat. De érdeklődhetünk a helyiektől is.
    • Érdemes felkészülni, hogy mely napszakban és milyen vizekben van nagyobb esélye annak, hogy felbukkan egy cápa. A legtöbb vadász alkonyatkor és éjjel aktív, és előszeretettel mozognak zátonyok és homokpadok között.
    • Kerülni kell a sötét, zavaros vizeket, ahol a cápa összetévesztheti az embert valami ízletes állattal. El kell kerülni a halászok által érintett vizeket is, mert könnyen csalivá válhat az úszó. A szennyvizet is kedvelik, mondjuk ott meg ki úszkálna szívesen?

via GIPHY

  • Nem szabad bepánikolni! Minél nagyobb csapkodást meg vergődést rendezünk, annál inkább felhívjuk magunkra a figyelmet, és könnyen összekeverhetnek egy ízletes falattal. Hihetetlen, de sok találkozás azért végződik harapással, mert a jóember csak azért is megfogta, felpiszkálta a közelben úszkáló cápát.
  • Figyeljünk az élővilágra! Ha sok a tengeri madár, valószínűleg halban gazdag a tenger. Tehát ez odavonzhatja a cápákat is. A vadon élő fókákat ne közelítsük meg, mert a nagy fehér cápa is legalább annyira kedveli őket, mint amennyire az ember cukinak tartja.
  • Maradjunk együtt. Lehet úszni, kajakozni, búvárkodni, jóval kisebb az esélye, hogy a cápa csoportra támad. Inkább a magányos úszókat kedvelik.

Az egyébként általánosan elmondható, hogy még egy cápa megölése miatt sem lett biztonságosabb egy partszakasz. De az egyszeri ember is tehet a biztonságosabb strandokért.

via GIPHY

    • Ne szemeteljünk! Több tanulmány is alátámasztotta, hogy a cápák kedvelik az óceánba hulló szemetet, így kikötők közelében nagyobb eséllyel fordulnak elő.
    • Több országban speciális cápabefogó halászok elkapják a veszélyes fajokat, majd messze a strandtól újra elengedik. Ez egy brazil strandon 97 százalékkal vetette vissza a cápaészleléseket.
    • Ausztráliában és Kaliforniában most tesztelik, hogy drónokkal figyelik meg a part menti vizeket nagy fehér cápák után kutatva.
    • Nyugat-Ausztráliában jeladókat ültetnek a cápákba, eddig több mint 300 példányba. Amint valamelyik megközelíti a strandokat, az ember kap egy Twitter-üzenetet.

via GIPHY

  • A kétes eredményekkel bíró, más fajokat is veszélyeztető hálók helyett olyan szerkezetek telepítését javasolják, amelyek apró elektromos jeleket adnak ki, ha megközelíti őket egy cápa. Dél-Afrikában jelenleg is tesztelik a rendszert, ami elijeszti a cápákat.

Mindenesetre ne feledjük, hogy ezek a módszerek egy átlagos strandolónak szinte feleslegesek is, annyira kicsi az esélye a találkozásnak egy cápával. Mi sokkal nagyobb veszélyt jelentünk rájuk: évente százmillió példánnyal végzünk, ez azt jelenti, hogy minden órában 11 000 cápát pusztítunk el.

Forrás: pixabay.com/5arah CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló