Egészség

Egy ortodox zsidó rítus jót tesz a szívnek?

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.12 | 13:53

Nem pont rózsafüzér, de mérhetően egészséges a tefillin használata. Kutatók szerint segíti a keringést a férfiak karjára kötött imaszíj.

(kép: 777jew / Pixabay)

A keringésnek előnyös a karra csavart imaszíj – állítja egy kutatás, melyet a Cincinnati Egyetem folytatott le. A tefillin nevű fekete bőrszíjat a napi imádkozáshoz kell szorosan az egyik karra tekerni, mely egy ortodox zsidó szokás.

A szívrohamok kialakulását tanulmányozva jutott el ide Jack Rubinstein kardiológus, aki húsz zsidó férfit vizsgált. Közülük kilenc vette fel nap mint nap a rítus kellékét, 11 pedig hanyagolta ezt az előírást.

A kora reggel lezajló, harminc perces rituálé mellett vérnyomásmérés és laborleletek is szolgáltatták az adatokat az egészséges, 18-40 év közti urakról. A citokin-molekulák és monociták számából is vonhattak le következtetéseket Rubinsteinék:

A 13 évesnél idősebb zsidó fiúknak minden reggel javallott a tefillinnel imádkozniuk. A nem domináns kezükre kell tenniük, hogy a bicepsztől lefelé enyhén szorítsa a karjukat. A keringést nem szabad elzárni vele, de 30 percig folyamatosan fenn kell lennie. Az ima állva és ülve is zajlik, így gyakran meg kell igazítani.

Mózes második és ötödik könyve is javasolja az imaszíj használatát, mint a törvény betartásának jelképét. Az 5Mózes 6,8 például így írja elő:

Kösd azokat jelként a kezedre, és legyenek fejdíszként a homlokodon.

A kényelmetlen viselet stabilan megvédhet az IRI nevű sérüléstől (iszkémiás szívbetegség, mely a szívizom elégtelen vérellátásából adódik; és mikor később nagyobb mennyiségű oxigén érkezik, akkor roncsolódhat a szövet). Ez akár a szívroham előszobája is lehet.

A védelem itt a fájdalmon keresztül munkál. A kellemetlen érzés: egy előkészítő stimulus.

Aki régóta viseli rendszeresen a szíjat – de az is, aki csak kevesebb ideje hordja – jót tesz a vérkeringésének. Kevesebb a hívek vérében levő citokin is, mely jelzőmolekula negatívan tud hatni a szívre.

Állatokon már folytattak le korábban olyan kísérletet, melyben kisebb szívrohamok előidézésével próbálták kikerülni a nagyobb bajt. Ez a kondicionálás azzal járt, hogy bizonyos testrészüknél egy időre nehezítették a vér áramlását, hogy más terület könnyebben átvehesse a sérülés okozta kiesést.

A gond csak az, hogy az embernél nem tudjuk megjósolni a szívroham bekövetkeztét. Az erre való felkészülésnek is csak az lehet a módja, ha valamit rendszeresen, önként csinálunk. Erre teljesen megfelel a tefillin.

Az ortodox férfiaknál számot tevően ritkább a szívelégtelenségből származó elhalálozás, mint az ortodoxiát nem gyakorlók esetében. A hívő nők nem viselik ezt az eszközt, így ez a védelem sem terjed ki rájuk, teszi hozzá a Medicalxpress.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.