Gasztró

Hűsítő rózsaszín életérzés – Minden, amit a rozéról tudni érdemes

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.16 | 16:13

Most, hogy egyre forróbban ölel bennünket a nyár, sokkal jobban esik a hideg fröccs is a szervezetnek. Vörösből, fehérből, vagy akár rozéból is, mi most az utóbbiról ejtenénk néhány szót. Bár a borkóstolók nem feltétlen rajonganak érte, meg kell hagyni, hogy a rozé nehéz műfaj, nem egyszerű az elkészítése, de többet tud, mint azt bárki feltételezné róla.

Fotó: Pixabay / kaboompics CC0

Kezdjük ott, hogy a rozé nem a vörös- és a fehérbor szerelméből születik, a jó rozé titka a szőlőhéj áztatásában rejlik. A vörös szőlő levébe szőlőhéjat áztatnak, amit aztán néhány órára, vagy akár napra állni hagynak,

attól függően mennyire testes íz- és színvilágot álmodnak meg a rozénak.

Magyarország legtöbb kék szőlővel rendelkező borvidéke alkalmas a rozé előállítására, nem csoda, hogy itthon olyan népszerű ez az ital, de igazán Franciaországban elterjedt ez a műfaj, egészen pontosan Provence-ban, ahol rendkívül komolyan veszik még a színek besorolását is, többek között sárgadinnye, grapefruit és mandarin árnyalatokat különböztetnek meg.

A rozé mindig remek ötlet, nemcsak nyáron, vagy egy méregdrága reggeli mellé ajánljuk a rózsaszín italt. Nem mintha bármikor szükség lenne kifogásra ahhoz, hogy az ember megkóstoljon egy pohárkával, de mi azért összeszedtünk néhány nyomós érvet a rozé mellett.

Persze fogyasztani mindig csak felelősséggel!

1. Gyakorlatilag bármikor fogyasztható

Nem kell évekig pincében érlelni ahhoz, hogy a lehető legjobb arcát megpillanthassuk. Ha leveszel egyet a polcról, már csak be kell hűtened, és fogyaszthatod is, sőt, a legjobb, ha a legfrissebb évjáratot választod, a rozét ugyanis egy éven belül érdemes elfogyasztani. Már attól sem kell aggódnod, hogy rothadt gyümölcsből és rossz borból pacsmagolt löttyöt próbálnak rád sózni, a legtöbb pincészet már külön foglalkozik rozé előállításával, aminek az elkészítése az időzítésen és a precizitáson múlik.

2. Reggeli mellé kiváló

Vannak olyan napok, mikor az ember megérdemel egy kis extra kényeztetést, akár már a nap első étkezésénél. Geoff Kruth sommelier szerint a rozé remekül kiegészíti a tojást, az enyhe gyümölcsösség ugyanis kiemeli az aromákat, fűszereket. Ha ez éhgyomorra túl tömény lenne, fagyassz le jégkockatartóban néhány korty rozét és dobd fel vele a limonádédat!

3. Főzés közben is hasznos

Bár önmagában is csodálatos, a főzés kész katarzis egy jó rozéval. Próbáld ki azokál a recepteknél, ahol citromlevet ír a szakácskönyv! A rozé remekül helyettesíti, de egy rész olívaolaj és egy rész rozé remek dresszing-alap a salátákhoz is. Szereted az osztrigát? Próbáld ki rozéval és egy kis feketeborssal, imádni fogod. A pizzától kezdve a zöldséges ételeken át, a vörös húsok és halak mellé is illik, hála sokszínűségének.

4. Nem véletlenül olyan divatos manapság

Tudtad, hogy Drew Barrymore és Angelina Jolie is kreált már rozét magának? Rajat Parr, a James Beard díj-nyertes sommelier szerint a rózsaszín nedű még csak most kezdi pályafutását úgy igazán, és számíthatunk rá, hogy évekig első számú választás lesz, ugyanis nem egy gyorsan kifutó trendről van szó.

5. Nem kell különleges alkalom egy pohárkához

Zenei fesztivál, piknik, családi születésnap, vagy egy ötcsillagos vacsora? Teljesen mindegy, milyen eseményre készülünk, a rozé biztonságos választás, a borok közül mindig kiemelkedik. Korábban a rozé fogyasztása csak nyárra korlátozódott, de egyre inkább népszerű az év egyéb szakaszában is, bár tény, hogy nekünk is fröccs formájában áll a legközelebb a szívünkhöz.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló