Utazás

Ilyen még nem volt itthon – illatmúzeum nyílik Pannonhalmán

  • Szerző:nuus
  • 2021.05.31 | 09:48

A Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjében adták át az ország első illatmúzeumát vasárnap.

Az illat kiállítás az ezeréves bencés szerzetesi gyógynövénykultúrába enged betekintést. Az illatmúzeum kiállításának kurátora, Virág Zsolt elmondta, hogy idehaza ilyen tartalmakat még nem mutattak be. Hozzánk legközelebb Franciaországban található hasonló illat kiállítás. A modern turisztikai trendek jegyében ez is élményalapú kiállítás lesz, a látogatók elé tárva a főapátság hagyományait. A tárlatot végignézve kiderül, hogy

a világ első ismert feljegyzett parfümje magyar volt.

Ezt Károly Róbert adta feleségének, Erzsébet királynénak a 14. század első felében. Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát felidézte, hogy 2010-ben nyitották meg a gyógynövényházat, néhány évvel ezelőtt pedig a gyógynövénylepárlót. Az illatmúzeummal a főapátság célja élővé tenni a monostor gyógynövény- és gyógyászati kultúráját, bemutatva azt. A múzeumban interaktív módon lehet betekintést nyerni a feldolgozási technológiákba és a szerzetesi gyógyászati hagyományokba.

A kiállításon bele lehet szippantani például

a monostori gyógyászat öt klasszikus gyógynövényébe. Ez a borsmenta, az orvosi zsálya, a kakukkfű, a citromfű és a levendula. Azok botanikai sajátosságait is fel lehet fedezni, emellett meg lehet tekinteni egy szakramentárium másolatát is. Ebben olyan imádságok és szertartások leírásai szerepelnek, amelyekkel korábban a gyógynövényeket áldották meg.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.