Külföld

Para a pesti szmog? Akkor nézd meg a kínait!

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.27 | 06:45

Reggelente igen furcsa arcát mutatja a szürke ködbe vesző főváros, de ez látványban szinte semmi ahhoz képest, amikor mondjuk Pekinget hetekre elnyeli egy füstfelhő. Összegyűjtöttük a világ legfélelmetesebb szmogfotóit.

Szmog takarja el a kínai nagy falat, 2014. október 10. (kép: VCG/VCG via Getty Images)

A hét elején mindenki rácsodálkozott a szmogriadóra, meg hogy reggelenként mennyire elhalványodik Budapest. Ami viszont a magyar fővárosban ritka „látványosság”, az máshol a mindennapok része. Az idei január nem csak nálunk hozott rossz levegőt, Kína nagyvárosaiban még a szokásosnál is nagyobb a szmog most. Kb. ennyit látni az utcákon reggelente:

Csengcsou, 2017. január 9. (kép: VCG/VCG via Getty Images)

A legendásan rossz levegőjű Pekingben 2010. decemberében emelték először vörös fokozatra a szmogriadót. Ennyi látszott akkor a városból:

Peking, 2010. december 10. (kép: Kevin Frayer/Getty Images)

A világ legszennyezettebb levegőjű városait felsoroló WHO-lista élén indiai és kínai városok sorakoznak, de az olajipar miatt feljövőben van Szaúd-Arábia is.

Így nézett ki Kuvait, amikor a lángoló olajkutak füstje borította be a várost. 2003. március 21.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)

A 2016-os adatok alapján a top 15-ben egy kameruni, és három szaúdi város mellett minden „versenyző” indiai vagy kínai, a legszennyezettebb levegőjű város viszont az iráni Zabol, ahol a talajerózió miatt iszonyúan magas a szálló por aránya. A legtöbb ember életét azonban biztos Kínában keseríti meg a légszennyezés, aminek a partvidékét telente elönti a szmog:

Lienjüngang, 2013. december 8. (kép VCG/VCG via Getty Images)

Ami egyáltalán nem véletlen, hiszen úgy égetik a szenet az erőművekben, mintha nem lenne holnap.

Sanghaj, 2014. október 16. (kép: VCG/VCG via Getty Images)

Mondjuk így nem is lesz…

Csilin, 2015. január 22. (kép: VCG/VCG via Getty Images)

A szennyezés mellett az éghajlati körülmények is nagyon kedveznek a szmog kialakulásának.

Hong Kong, 2017. január 9. (kép: Lam Yik Fei/Getty Images)

India fővárosa, Delhi is stabil résztvevő a legszennyezettebb levegőjű városok top 10-es listáján. Tavaly novemberben már iskolaszünetet rendeltek el, olyan rossz volt a levegő:

India fővárosa, Delhi stabil résztvevő a legszennyezettebb levegőjű városok top 10-es listáján. Tavaly novemberben már iskolaszünetet rendeltek el, olyan rossz volt a levegő (kép: Allison Joyce/Getty Images)
Delhi, 2016. november 7. (kép: Allison Joyce/Getty Images)

A szmog kialakulásának két fő oka lehet, de mindkettőhöz kell a szennyezett levegő (gázok, szálló por). A London-típusú szmog párás, szélcsendes, hűvös időben, nagy légnyomás mellett alakul ki.

London, 2015. április 10. (kép: Dan Kitwood/Getty Images)

A Los Angeles-típusú szmog kulcsa ehhez képest a nagy UV-sugárzás.

A nemzet legszennyezettebb városa, Los Angeles (Photo by David McNew/Getty Images)
A nemzet legrosszabb levegőjű városa, Los Angeles, 202. szeptember 11. (Photo by David McNew/Getty Images)

A gépjárművek használata nemcsak a kipufogógázok, hanem a felvert por miatt is nagyban hozzájárul a szmog kialakulásához. Ehhez azonban a környezetszennyezés mellett természeti katasztrófák is hozzájárulhatnak, Délkelet-Ázsiában a nyaranta rendszeresen előforduló pusztító bozóttüzek füstje rontja a levegőt.

Indonézia, 2014. február 23. (kép: Michael Eko/Getty Images)

Ami viszont minden szmogban közös: iszonyatosan káros az egészségre. A WHO szerint világszinten a halálozások 5,4%-a írható a rossz levegő számlájára. Kínában éves szinten több mint egy millióan hallnak meg a szmog szövődményei következtében.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.