Kultúra

Ez a 2000 éves Julius Caesar „merényletérme” 6,4 millió dollárt érhet

  • Szerző:nuus
  • 2020.10.13 | 16:48

A Julius Caesar meggyilkolásának tiszteletére szánt ritka aranyérmét most árverésre bocsátják. A becslések szerint akár 6,4 millió dollárt is érhet.

Az eddig Európában magángyűjteményben tartott kétezer éves csoda egyike azon három egyforma érmének, amelyekről jelenleg tudunk. Ritkasága, művészisége és mesés eredete a történelemben az, amiért ez joggal ér milliókat, és amiért ez minden gyűjtő álma. Caesar meggyilkolásának „mezítelen és szégyentelen ünneplésének” nevezik, és tartalmaz egy „szabadság sapkát”, amely nyilvánvalóan utal az eset mögötti motivációkra. A merénylet részleteit a legtöbben ismerik, de aki nem annak gyorsan összefoglaljuk:

Caesar annak idején személyesen kegyelmezett meg későbbi gyilkosainak, valamint segítette őket karrierjükben. Brutus távoli rokona volt Caesarnak, aki bizalmas jóbarátjának tekintette, és egyik örökösévé tette őt. Caesar 23 szúrást szenvedett el, és ironikus módon Pompeius szobrának lábánál esett el meztelenül. Utolsó szavait különböző módon jegyezték fel: Et tu mi fili, Brute? vagyis “Te is fiam, Brutus?”

Ez az érme Kr. E. 42-ben készült, két évvel a híres merénylet után, és ez az egyik legfontosabb és legértékesebb érme az ókori világból. Az elülső oldalon Marcus Junius Brutus, Caesar egyik merénylőjének portréja látható, a másik oldalon pedig drámai módon két tőr és az EID MAR szó szerepel, latinul a márciusi közepének a rövidítése.

-mondta Mark Salzberg, a floridai numizmatikai szakértő.

Az exkluzív Julius Caesar „merényletérmét” a londoni székhelyű Roma Numismatics bocsátja árverésre  2020. október 29-én, a jelenlegi becsült értéke közel kétmilliárd forint.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló