Vizuál

“Ott voltam Washington ostrománál! Láttam, hogy ég porig a Fehér Ház!”

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.09 | 13:07

Donald Trump győzelme nagyjából mindenkit váratlanul ért, még magát Trumpot is. Amíg meg nem tudjuk, hogy a választás során elhangzottak közül mit gondolt komolyan az új elnök, kerestünk pár igazán nyugtalanító jövőképet.

A mai nap egyik legtöbbet emlegetett filmje egészen biztosan a Vissza a jövőbe 2, amiben a Trumpra kísértetiesen hasonlító Biff Tannen vezeti Hill Valleyt. A másik pedig a Hülyék paradicsoma, amelyben Amerika nagyhatalom helyett egy szeméttel és hülyékkel teli no-go zóna.

Ezt a két filmet már a választások alatt is sokat emlegették, mint az akkor még csak esetleges Trump-éra alapfilmjeit. Viszont ha már negatív utópiát, káoszt és jelentőségét vesztett USA-t vizionálunk, vannak sokkal jobb művek is.

A jövő hírnöke

2013-ra egy hatalmas, de pontosan meg nem határozott apokaliptikus háborús esemény miatt elpusztult a technológiai civilizáció, lovas-puskás hadurak vezette területekre esett szét az Egyesült Államok. Az ígéret, hogy létezik valahol egy új szövetségi kormány, még elég erős, erre támaszkodva akar új országot építeni a Kevin Costner játszotta főhős. A főgonosz, Bethlehem tábornok (korábban fénymásoló-kereskedő) viszont ezt nem akarja, neki pont tetszett, mikor porig égett a Fehér Ház.

A jövő hírnöke, amellett, hogy egy őrületeset bukó film volt, lényegében utópia. A záró képsorokban a postás szobrát avatják fel 2043-ban az újáépült Egyesült Államokban. Ennél tudunk mélyebbre is menni.

Menekülés New Yorkból

A nyolcvanas évek egyik legviccesebben rossz akciófilmjében a teljesen szétesett Egyesült Államok elnökének repülőgépét a fegyházzá alakított Manhattan felett kísérlik meg felrobbantani terroristák. Az elnök egy szuperbomba terveivel együtt el tud menekülni a gépről, de a börtönváros falain belül landol. Hogy mentsék, ami menthető, a hadsereg megzsarolja és utána küldi a Kurt Russel által játszott cinikus exkommandóst, Snake Plisskent. Plissken háttérsztorija jelzi, hogy New Yorkon kívül sincs minden rendben, a fickót a központi bank denveri intézményének kirablása miatt csukták le.

A filmnek 15 évvel később folytatása is készült. A Menekülés Los Angelesből című alkotásban egy vallási fanatikust választottak meg, aki a házasságon kívüli szexet, az alkoholt és a vörös húsokat is betiltotta. A bűnösök, a jól bevált módszer szerint egy zárt városba, Los Angelesbe költözteti. Az első film 1997-ben, a második 2013-ban játszódik.

Fallout

Filmnek ugyan nem film, de popkultúra a sokadik részénél járó Fallout videojáték sorozat. Ebben Amerikát az ötvenes évekre erősen hasonlító, csak technológiailag jóval fejlettebb 21. század közepén elpusztította valami. Volt hozzá némi köze az olajválságnak, de mivel itt-ott szétdobált atombombák is hevernek, az ország nagy része pedig száz évvel később is sugároz, nem csak olaj van a sztoriban.

A társadalom kisebb, szerencsés része bunkerekben vészelte át a háborút, a nagyobb részének viszont kint, a kihullás által nem kímélt pusztában kellett valamit csinálni. Óriásira növő mutáns lények, warlordizmus és romokból épített városok határozzák meg a világ hangulatát. A hős valamicskét javíthat a helyzeten – ha épp ahhoz van kedve – de több évszázadnyi kemény munka van még addig, míg az USA újra lakható lesz. És a világ többi része? A fene tudja, lehet ott még nagyobb a gond.

DMZ

A változatosság kedvéért a DMZ című képregényben is Manhattan szívja meg a legjobban az Egyesült Államok destabilizálódását. Az Egyesült Államokra és a Szabad Államokra széteső és polgárháborúba süllyedő ország demilitarizált zónát hoz létre New York közepén. A DMZ-ben nagyjából annyira nagy buli élni, mint ma a gázai övezetben vagy a háborús Szarajevóban, az egyetlen különbség, hogy minden kerítés mentén fegyveres amerikaiak élnek.

DMZ

Az amúgy remek sztori a demilitarizált zónában ragadó újságíró sztoriját meséli el, általa nyerünk betekintést a polgárháború közepette élni próbáló civilekről. Hasonlóan izgalmas olvasmány még az Y, az utolsó férfi, amiben az egész világ megrendült, mivel egy rejtélyes vírus kisöpörte az összes férfit a történet hősének (és két, az űrben tartózkodó asztronautának) a kivételével.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló