BabaMama

Nem a szülő a hibás, a hiperaktív gyerekek agya máshogyan fejlődik

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.22 | 08:03
  • trendindex: 6

Sok ADHD-s gyerek szüleinek okozhatott álmatlan éjszakákat, hogy vajon mit rontottak el. Holland tudósok most MRI segítségével bebizonyították, hogy talán semmit.

Pixabay
Pixabay

Az örökmozgó, vagy szórakozott gyerek nem biztos, hogy nevelésbeli hiányosságok miatt olyan, amilyen: a nijmegeni Radboud Egyetem dolgozói az agy öt területét tanulmányozva jutottak erre a következtetésre. Az ADHD (azaz a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) okozója a megkésett fejlődés lehet, amely ezeket az agyi részeket érinti.

A 3200 személyre kiterjedő vizsgálat segít megérteni ezt a rendellenességet, és a problémás gyerekekről is lekerülhet végre a „neveletlenség” szégyenbélyege. Az ADHD-s tünetek közt szerepel a figyelem hiánya és/vagy a hiperaktivitás, plusz a lobbanékony cselekvés. Ez a rendellenesség minden 20., 18 év alatti gyereket érinthet (azaz 5%-ot), akiknek kétharmada felnőttként is tapasztalni fogja magán a jeleket.

Korábbi tanulmányok főleg az agytérfogattal kapcsolták össze ezt a problémát, és a törzsdúc (basal ganglia) nevű agyi terület tűnt még érintettnek: azaz az érzelmek, a megismerés és az akaratlagos mozgások irányításáért felelős rész. Arra is rájöttek már, hogy a ganglián belül a caudate és a putamen nevű terület az ADHD-val élők esetében kisebb méretű szokott lenni.

Ez az új holland tanulmány pedig az agyszerkezet még több különbségét elemezte, 1713 ADHS-vel élő alany és 1529 átlagos személy esetében, akik négy és 63 év közöttiek voltak. Mindegyikük átesett az MRI scannelésen, így a teljes agytérfogatukról illetve a hét, ADHD-val összefüggésbe hozható agyi régióról is készült kép. A kutatók azt is figyelembe vették, ki volt az, aki valaha gyógyszeres kezelésben részesült, például Ritalint szedett.

Mindent összevetve az jött ki, hogy általában az agytérfogat is, és az öt, érzelmekkel és motivációval kapcsolatos terület (caudate nucleus, putamen, nucleus accumbens, amygdala és a hippocampus) is kisebbnek mutatkozott a problémával érintettek körében.

Nagyon aprók, alig pár százalékosak ezek a különbségek, melyeket rendkívül nehéz észrevenni és beazonosítani. Hasonló jellegű eltérések az agytérfogatban más típusú problémáknál is látható méreteket öltenek, például a súlyos depresszív zavar (MDD) esetében.

számol be Dr. Martine Hoogman. A gyermekeknél jóval szembeötlőbbek az eltérések, mint a felnőtteknél. Ebből következően feltehető, hogy az ADHD az agy lassabb fejlődéséből adódó rendellenesség.

A képalkotó eljárás során 455-en álltak gyógyszeres kezelés alatt, míg 653 személy korábban kapott már  pszichostimuláns tablettákat. Ez nem befolyásolta az eredményeket: ugyanúgy mérhetően kisebb maradt a gyógyszerrel kezelt páciensek ezen öt agyterülete.

Kimutattuk, hogy agyi rendellenesség az ADHD, nem pedig rossz nevelés következménye. Ideje, hogy ez a stigma lekerüljön a családokról.

Több korosztályt is érintett a vizsgálat, ezért feltevődik a kérdés, hogy az ADHD élethosszig tart vagy kinőhető? Kelleni fognak olyan tanulmányok is, amelyek gyerekkortól fogva követik a problémával élőket, hogy az agyi eltérések változásait folyamatában lehessen látni – javasolják a Science Daily hasábjain.

 

 

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.