esport

Amikor Cristiano Ronaldo egyszerre három pályán játszik: virtuális- és e-sportok a sportfogadásban

  • Szerző:nuus
  • 2020.07.14 | 12:18

Komoly átalakulást hozott a vírus a játékpiacon, mutatjuk, hogy mik ezek.

AFP

Az utóbbi évtizedben sok változás történt a szerencsejátékok világában, különösen a sportfogadások terén: az állami szerencsejáték helyébe egyre nagyobb hangsúllyal léptek az online fogadóirodák, a lottózók helyett telefonos alkalmazásokban is megtehetjük tétjeinket, a Totó és Tippmix mellett pedig olyan rendszerek jelentek meg, mint a goliath fogadás. Ezek a trendek előre láthatóak voltak, viszont az elmúlt 6 hónapban hatalmasat mentek a korábban csak kiegészítőként kezelt online sportok: a e-sportok és a virtuális sportok.

Az e-sportok terén hamar megjelent a sportfogadás

A két teljesen online működő sportfogadási termék közül az e-sport rendelkezik nagyobb hagyománnyal, ugyanis néhány korábbi, nem túl sikeres próbálkozás után a világ egyik legnagyobb online fogadási oldala, a Pinnacle 2010-ben elkezdett foglalkozni a Starcraft 2 (rts, vagyis valós-idejű stratégiai játék) bajnokságok közvetítésével, és természetesen a kapcsolódó fogadásokkal. Miután az érdeklődés exponenciálisan növekedni kezdett, mára minden magára valamit is adó fogadási oldal foglalkozik ezzel.

Az évek során további játékok kerültek fel a palettára. A klasszikus sportszimulátorok mellett, mint a FIFA (labdarúgás) vagy az NBA (kosárlabda), komoly táborral – és persze piaci részesedéssel – rendelkezik még a DOTA (rts alapokon nyugvó harci játék 5-5 fős csapatokkal) és a CS:GO (mfps, sokszereplős elsőnézetes lövöldözős), de az elérhető fogadási lehetőséggel rendelkező játékok száma napról napra nő. Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy az erre specializált oldalakon mindenre lehet fogadni, amit a gamerek streamelni szoktak. Az ebben a világban forgó pénz mennyiségét jól mutatja, hogy mára jószerével minden valamirevaló sportegyesület rendelkezik e-sport szakosztállyal, a Barcelonától kezdve az Ajax Amsterdamon át a Ferencvárosig.

Mindazonáltal ezeket még könnyen beveszi a nem játékkonzol előtt lazító ember gyomra, végülis nem áll messzebb a régi jó sportfogadástól, mint sakkra vagy hotdogevő versenyekre fogadni.

Viszont amióta hónapokig nem voltak érdemi valós térben rendezett sportesemények, a fogadási oldalak sufnijaiból a nagyterembe léptek elő a virtuális sportok.

A virtuális sportokra való fogadás nagyot ment a pandémia alatt

A virtuális sportok gyökerei az olyan játékokhoz nyúlnak vissza, mint a Fantasy Football vagy a Football Manager. A megtévesztő elnevezés dacára két különböző sportot takarnak, az első amerikai, a második európai focit szimulál. A játékban egy-egy kitalált vagy valós csapat edzője/menedzsere lehetünk, és az általunk fordulóról fordulóra összeállított csapat mérkőzik meg a játékostársak vagy a számítógép által kezelt ellenfelekkel. A klasszikus sport-szimulátorokkal ellentétben itt viszont csupán annyi ráhatásunk van a meccs kimenetelére, mint egy igazi edzőnek: kiabálhatunk utasításokat a játékosoknak, lecserélhetjük őket, de a közvetlen mozgásukat már a számítógép vezérli.

Hosszú évekig csak kis létszámú (azért itt is néhány százezer emberről beszélünk), de annál elkötelezettebb rajongótáborról beszélhettünk, mert a meccsek finoman szólva sem nem nyújtottak értékelhető vizuális élményt. 1999-ben még olyan verzió futott, melyben a mérkőzés szöveges kommentár formájában ment le. Nagyjából úgy kell elképzelni, mintha egy híroldalon követnénk a kupadöntőt, csak sokkal gyorsabban frissítik.

Az utóbbi években viszont már full-HD felbontásban lohol a képernyőn Messi vagy Neymar a labda után, sarkaz és ollózik, reklamál a bírónak.

A fogadási oldalakon ennek mintájára jelentek meg az olyan mérkőzések, melyekben gyakorlatilag a számítógép irányítja az összes résztvevőt, és természetesen minden már jól ismert fogadási mód elérhető. A labdarúgás, a baseball és tenisz mellet már elérhető ló- és agárverseny, de íjászat és autóverseny is.

A virtuális sportok és a rájuk való fogadás őrzi népszerűségét

Könnyedén legyinthetnénk, hogy „Egyszer volt Budán kutyavásár!”, és ahogy újraindul gőzerővel a sportélet, a virtuális sportfogadás eltűnik a futnak-még süllyesztőben, de az iparági visszajelzések szerint korántsem ez történik jelenleg. A rendszeres fogadók ugyanis rájöttek, hogy így a Chelsea mindennap játszhat a Real Madriddal, a játékosoknak nincsenek magánéleti problémáik, és a bírót sem lehet megvesztegetni. Ez pedig azt illúziót kelti, hogy kiszámíthatóbbak az eredmények. Nem is beszélve arról, hogy a meccsek nem tartanak 90 percig!

Hogy a virtuális sportok tényleg az érdekesség kategórián túl is megmaradnak-e a sportfogadási palettán, az idő fogja eldönteni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.