Gamer

A hűtő és a wifi router korszakába lép a következő konzolgeneráció!

  • Szerző:nuus
  • 2020.06.18 | 19:18

Megkezdődött a kötelező cicaharc a játékosok között, értelme pedig kevesebb mint eddig...

Pár hónappal ezelőtt a Microsoft leleplezte a következő generációs Xbox-ot, a Series X-et, a világ gémereinek egy része pedig rögtön beindította mémgyárat, hogy elképesztően vicces és találó képekkel figurázza ki a konzol minimalista dizájnját. Voltak olyanok is, akik rögtön elővették a centit és kijelentették, hogy az már bizony teljesen abszurd, hogy ez a hűtő-hamutartó akkora helyet követel magának amekkorát, hát nem lehet hova rakni mégis mit gondolnak a Microsoftnál.

Szerintük ugyanis óriási visszalépés a méretnövekedés, így igazából az sem számít túlzottan, hogy az egyébként egy gémer PC erejét is meghaladó konzol azoknál bizony jóval kisebb. Hát hogy is van ez?!

Aztán pár nappal ezelőtt jött a véres fordulat, végre a Sony is bemutatta a saját újgenerációs konzoldizájnját, ami után elindult a teljesen nonszensz, végeérhetetlen szájkarate az egyébként abszolút ízlés diktálta, de hihetetlen fontos problémáról; melyik masina a szebb?

A minihűtő-hamutartó, vagy az olcsó kínai utánzat wifi router?

Igazából még a kérdés is értelmezhetetlen, és nem csak az elkövetkező generáció szempontjából, hanem úgy egyébként is. Mégis ki vásárolt bármikor is konzolt a kinézete alapján? Ez a PlayStation 5 és az Xbox Series X esetében hatványozottan igaz, ugyanis egyik gép sem valami tetszetős, ellenben sokat elmond a két cég üzletpolitikájáról.

Az új Xbox teljesen konzekvensen lett kialakítva, látszik a fejlődés és az irány is egyértelmű. Sematikus, egy teljesen letisztult, minden fölöslegességet nélkülöző fekete tégla, amit a szoba bármely pontjára bátran lerakhatsz, az sehol sem kelt nem odaillő látványt. Igen ám, viszont ez a fajta minimalizmus pontosan azt a biztonsági játékos attitűdöt sugallja, ami 2013 óta jellemzi a Microsoft-ot. Ha már a gép külseje is ezt érezteti (semmi extra), akkor mégis mire számíthatunk a játékok vagy a szolgáltatások terén? Nos ez egy lentebbi téma lesz, az viszont teljesen egyértelmű, hogy a Microsoft most is nélkülözte a merészséget.

A PlayStation 5 viszont a ló másik oldalát hivatott reprezentálni. A japánok látszólag ismét abba a hibába estek bele, amibe 2005-6-os generáció váltáskor, hogy az előző időszakból kiindulva teljesen elbízzák magukat, tehát minden mindegy. A számok tekintetében megkérdőjelezhetetlen, hogy a PlayStation 4 toronymagasan megnyerte az Xbox-al folytatott harcot, amit nem a szebb kialakításának, formabontó alakjának köszönhet, hanem az exkluzív címeknek. Ennek tudatában dönthetett úgy a Sony vezetősége, hogy annak ellenére hagyja kibontakozni a dizájnereit, hogy a végeredményt nem biztos, hogy mindenki bátran teszi majd ki a nappalijába, mivel úgyis a játékok miatt veszik majd. A japán vállalat feltűnési viszketegséggel küzdő dubaji felhőkarcolójának ezért már jóval nehezebb lesz megfelelő pozíciót találni. Talán a router mellett, igen ám, de nem csak különcségben, hanem méreteiben is jócskán a riválisa fölé tornyosul.

Azok a PlayStation fanboy-ok, akik előzőleg pont a méretei miatt ekézték az Xbox-ot most nagyot nézhettek, ugyanis a PS5 számottevően lesz nagyobb, mint a Series X, sőt, ez lehet az utóbbi idők legméretesebb konzolja.

De hát valamit valamiért, szokás mondani, így hát mind a két konzol lemondásokkal jár.

A PS5 esetében a remek exkluzívokért cserébe le kell mondanunk az esztétikusságról, a kompaktságról, és a jelen generációból kiindulva a szolgáltatások terén is jócskán a riválisa mögött lesz. Az Xbox esetében pedig az olcsó-remek szolgáltatásokért, illetve a kisebb helyigényért és az erősebb gépért cserébe – néhány kivételtől eltekintve – le kell mondanunk a system seller exkluzívokról és nagyrészt multiplatform címekkel kell beérjük.

Persze mindenki ott próbál erősödni, ahol előzőleg gyengébbnek bizonyult, a Microsoft például bevásárolt egy-két stúdióból, míg a Sony pont a redmondiak segítségét kérik a felhő alapú szolgáltatásaik fejlesztésében, aminek hosszabb távon nyilván meg lesz az ára. A Sony egy zárkózott, magának való vállalat, aki nem szeretné elengedni a felhasználóit, míg a Microsoft mindent megtesz annak érdekében, hogy platformjai nemcsak nyitottak, de egymás között problémamentesen átjárható is legyen.

Nehéz a választás!

Iparági spekulánsok már elkezdték ontani magukból a jóslataikat, amik nagyjából ott tartanak, hogy kétszer annyi PlayStation fog majd fogyni, mint amennyi Xbox, mindezt az elkövetkező konzolgeneráció végéig természetesen. Szerencsére ezek ritkán válnak valóra, az Xbox360-at például jó előre temették, de a Nintendo Switch is tágra zárta a szemeket a sikerével.

Én remélem, hogy az Xbox új erőre kap, ezzel egy olyan versenyt generálva, amivel mi játékosok csak jól járhatunk. Ha Phil Spencer és csapata nem engedték még el teljesen a konzol kezét, akkor erre minden esély meg is van. A Sony viszont úgy tűnik kicsit megint elbízta magát, és az előző győzelemtől félig megrészegülten indítja útjára a PS5-öt. Azért csak félig, mert bemutatójukon akadt egy-két olyan játék (Horizon Forbidden West, Spider-Man: Miles Morales), amikkel éppen csak, de az Xbox Inside 20/20 elé tudtak érni.

A hangzatos Future of Gaming előadásuk csak azért maradhat emlékezetes, mert itt mutatták meg a világnak az agyontitkolt PlayStation 5-öt.

A Sony azt ígérte, hogy a PlayStation 5 egy teljesen új lépést fog jelenteni a videojáték konzolok történetében, de pár hónapra a megjelenéstől még mindig nem tudunk semmit sem róla. Ez vagy azért van, mert valóban védik az innovatív ötleteiket, vagy csupán amiatt, mert jelenleg ezekkel a hangzatos marketinges frázisokkal lehet eladni valamit.

Ha valaki a legjobbat ígéri ott valami bűzlik!

Az Xbox One X olyan jól jött ki a “Világ legerősebb konzolja!” feliratból, hogy úgy is alig fogyott, hogy szinte áron alul veszteséggel árusították. Persze mindenki úgy ad el, ahogyan tud, de ha a technológiában azt ígérik, hogy ez lesz a legjobb és legerősebb, akkor ott valami nem stimmel. A digitális világ elképesztően gyorsan fejlődik. Lehet, hogy most ez a két konzol egy csúcskategóriás PC-nek felel meg, de jövőre majd ugyanannyira lesznek elavultak hozzájuk képest, mint most az X1X vagy a PS4 Pro. Felesleges a hasonlítgatás, főleg úgy, hogy a Nintendo többször is bizonyította, hogy önmagában az erő nem fog eladni semmit.

Ezért szinte teljesen mindegy, hogy melyik konzol lesz az erősebb, PlayStation 5 vagy Xbox Series X, a mérvadó a tartalom és a szolgáltatás lesz.

Jelenleg a Sony a zseniális exkluzívainak hála komoly lépéselőnyben van, ezért a megtévesztő külső ellenére tőlük nem várhatóak drasztikus változtatások, és gyanítom pontosan ezt kompenzálják az extravagáns és minden eddigitől elütő megjelenéssel. A Microsoftnak pedig muszáj lesz húznia egy váratlant, eddig legalábbis ugyanis úgy tűnik, hogy ők még kevesebb változtatással kezdenék meg az új generációt, amit kizárólag a már működő szolgáltatásaira alapoz.

Lehet hát az ízlésről vitatkozni, csak szubjektív voltából nincs értelme. Ami pedig a belsőt illeti, nos, eddig egyik cég sem villantott semmi olyat, ami bárkit is meggyőzött volna arról, hogy egy már kötelező hardveres erősödésen kívül valóban elhozná azt a nagyon ígért “géming jövőjét”. 

Forrás: Metabro.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.