Sorozatok

Sorozatok, melyek mozifilmként kezdték a pályafutásukat

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.28 | 06:45

Régebben egy tévésorozat presztizse akkor nőtt meg igazán, ha a kisképernyőről a mozivászonra vándorolt. Mára ez a tendencia megfordult. Ha folytatást vagy új feldolgozást terveznek egy moziból, azt inkább a tévére tervezik.

PASADENA, CA - JANUARY 12: (L-R) Executive producer Warren Littlefield and actors Ewan McGregor, Carrie Coon, Mary Elizabeth Winstead, David Thewlis and Michael Stuhlbarg of the television show 'Fargo' speak onstage during the FX portion of the 2017 Winter Television Critics Association Press Tour at Langham Hotel on January 12, 2017 in Pasadena, California (Photo by Frederick M. Brown/Getty Images)
A Fargo 3. évadának kiemelt szereplői az FX csatorna sajtóeseményén Pasadena-ban 2017. január 12-én, kalapban a főszereplő, Ewan McGregor. Fotó: Frederick M. Brown/Getty Images.

Idén (vagy jövőre) több klasszikus mozifilm sorozatverziója is elkészül. Az újragondolt Shaft az eredeti nyomozó fiának kalandjait követi majd nyomon. A Liam Neeson főszereplésével és Luc Besson produceri felügyelete alatt forgatott Taken is kapott a mozikhoz képest azok előzményeit taglaló sorozatot, ami február legvégén startol el az NBC-n. A nem oly régi Paramount TV, mely eleve sikerfilmek sorozatverzióival kíván előrukkolni, első terve az 1990-es, Patrick Swayze, Demi Moore és Whoopy Goldberg főszerepelte Ghost sorozatosítása. Sylvester Stallone akciósztár-öregfiúkat közös nevezőre hozó mozis trilógiájáról, az Expendables-ről is felröppent hír még 2015-ben, hogy a további folytatást már a tévére tervezik belőle.

És most lássuk, melyek azok a moziból tévére vándorolt sorozatok, amiket már láthattunk a közelmúltban vagy még mindig láthatunk.

Halálos fegyver (Lethal Weapon)

1987 és 1998 között 4 filmet is forgattak a Mel Gibson és Danny Glover főszereplésével készült Halálos fegyverből, ami minden zsarus haverfilm (buddy cop movie) alapja. A Riggs és Murtaugh nyomozók kalandjait taglaló mozihoz sokáig nem mertek hozzányúlni. Aztán tavaly Damon Wayans (Murtaugh) és Clayne Crawford (Riggs) főszereplésével megcsinálták a lehetetlent. A mozival abszolút egyenértékű sorozatot pár rész után berendelték teljes évadra, majd kértek belőle egy újat is.

Westworld

A Michael Crichton írta és rendezte 1973-as Feltámad a vadnyugat a sci-fi és a western fura, de működőképes keveréke volt. A kisebbik Nolan tesó, a bátyjával ellentétben inkább a tévére dolgozó Jonathan gondolta azt, hogy 2016-ban, kicsit újragondolva az alaptörténetet, sorozattá fejleszthető a Westworld. A számítása pedig bejött, a tavalyi év egyik legjobb szériája lett az emberszabású robotok csendes forradalmáról szóló Westworld, amihez eredetileg nem terveztek folytatást, de annyira nagy lett a siker, hogy már fejlesztik a második évadot.

Fargo

Ha csak egy moziból készült tévésorozatot kéne megnevezni, mint a legjobbat, gondolkodás nélkül a Fargo lenne az. Megnéztük volna az 1996-os eredeti filmet készítő Coen fivérek arcát, vajon mit gondolhattak, amikor Noah Hawley meglátogatta őket, hogy beavassa őket a terveibe és engedélyt kérjen tőlük. Mivel győzhette meg őket? Végül is mindegy. A Fargo azért a legjobb, mert nemcsak felér az eredetivel, de tovább is gondolja és – igen, ez is lehetséges – túl is nő rajta.

Ash vs Evil Dead

Sam Raimi démonos mozis horrorsorozata azzal vívott ki magának feledhetetlen érdemeket a 80-as években, hogy egyszerre volt rémisztő ijesztgetős film és önmaga paródiája, vagyis egyszerre röhögtünk és rágtuk a körmünket. Ehhez pedig Raimi egy kiváló színészt is talált Bruce Campbell (Ash) személyében. 2015-ben sorozat formájában támadt fel az Evil Dead, a készítő pedig maga Raimi (és testvére) lettek, akik Ash-t, vagyis Campbellt is visszahozták nekünk. Az Ash vs Evil Dead humora első osztályú, Campbell jobb mint valaha, a többi szereplő is teljesen oké, a horror pedig igazi hentesmunka: sugárban ömlik a vér és térdig gázolunk a kiontott belekben.

Shooter

Még tavaly év végén kezdett és a napokban zárult a Shooter első évada Ryan Phillipe-pel a főszerepben. A sorozat premierjét többször eltolták, de ez senkit sem zavart, nem is vártak tőle nagy durranást, hisz egy bőven feledhető 2007-es mozifilm tévés verziójáról beszélünk. Aztán jött a meglepetés. A bepalizott mesterlövész történetéből jó ritmusú, feszes és fordulatos, érdekes karakterekkel teli, tökös akciósorozat készült, ami ugyan lezárt történet, mégis berendelték a második évadra is.

Daredevil

Kicsit csúsztatunk, mert a vak szuperhős kalandjait feldolgozó tévésorozat nem a 2003-as szuperszörnyű mozis adaptáció alapján készült, de amikor a Netflixnél hozzáfogtak a fejlesztéshez, biztosan kikötés lehetett, hogy a Ben Affleck főszereplésével készülő filmre semmiben ne emlékeztessen az ő verziójuk. A kettő nem is hasonlít egymásra szerencsére. A Netflix verziója sötéten szenvedélyes, a története pedig olyan kiszámíthatatlan és szeszélyes, mint Daredevil fő ellenlábasa, Wilson Fisk. Idén már a harmadik évad következik belőle.

Frequency

Azt még nem tudni, hogy berendelésre kerül-e a Frequency, aminek nemrég zárult le az első évada, de a 2000-es mozi alapján készült sorozatnak jó esélye van rá. Az eredeti filmhez képest annyit módosítottak a történeten a sorozat kedvéért, hogy a régen meghalt tűzoltó édesapát zsarura cserélték, és a vele a jelenből egy rádió segítségével kapcsolatba lépő gyermekét férfiról nőre. A sorozat egyszerre romantikus családi dráma és időutazós, időmegváltoztatós, pillangóhatásos krimi. Kellemes szórakozás.

Scream

Wes Craven 1996-ban óriásit gurított a Sikollyal, aminek még 3 folytatása készült, majd pár évvel az utolsó után tévésorozatot is fejlesztettek belőle az egykori Music Television számára. Hiába hoz minden klisét a sorozat, ami a mozikban is benne volt, mégsem ér fel hozzájuk, ennek ellenére már a harmadik évadot rendelték be a tini slasherből, sőt, a második évad után még egy önmagában álló tévéfilmet is készítettek a rajongók nagy örömére.

Sleepy Hollow

Az 1999-es Tim Burton film, az Álmosvölgy legendája alapján készült tévésorozat 2013-ban kezdődött, és sokban különbözik a mozitól. Bár a fő karaktert, Ichabod Crane-t megtartották, de egy misztikus fordulatnak köszönhetően a mába teleportálták. Az első 3 évad után az alkotók újragondolták a leosztást, így a nemrég elkezdődött negyedik évad új főszereplőket és konfliktusokat hozott. A Sleepy Hollow ugyan elmarad némiképp a várakozásoktól, ám azt mindenképp a javára kell írni, hogy az Ichabod szerepére szerződtetett angol Tom Mison valódi telitalálat.

Hannibal

Thomas Harris emberevő sorozatgyilkosa, a zseniális Hannibal Lecter több moziban is felbukkant (Anthony Hopkins kiváló alakításában). Aztán a tévés fenegyerek, Bryan Fuller gondolt egyet, és tévére adaptálta Hannibal történetét a kezdetektől az elfogásáig, a címszerepre pedig leszerződtette Mads Mikkelsent (mellette olyanok főszerepelnek még, mint Hugh Dancy, Laurence Fishburne és Gillian Anderson). A hajmeresztő vizuális orgiát nyújtó sorozat nehéz falatnak bizonyult a nézők számára, rémálmokat okozott, és egy részüket el is borzasztotta, ennek ellenére 3 évadot még így is megért, 2015-ben zárult. A mozikból adaptált tévésorozatok egyik legjobbja.

És ezzel még nincs vége!

A horrorrajongók most éppen nagyon izgulnak, hogy vajon az Ördögűző igen jól sikerült tévés adaptációjának második évadát berendelik-e (a nézőszám alapján nem fogják). A Limitless-nek bár nem voltak rosszak a számai, és hiába volt nagyon szerethető és szórakoztató, mégse kértek belőle többet, mint egy évad. A Chris Tucker – Jackie Chan páros mozitrilógiájából is fejlesztettek sorozatot, de a Rush Hour erőltetett és szupergyenge lett, el is kaszálták hamar. Jason Statham agyatlan, adrenalinvezérelt Szállítójából pedig európai koprodukciós sorozat készült, amiben Osvárt Andrea volt az eyecandy, de a végeredmény sajnos még a mozifilmeket is alulmúlta. Két évad után, 2015 elején mondtak is neki egy hellót. Talán, mert ilyenek nem voltak benne:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.