Tudomány

Balos csiga párját keresi, de ez csigáéknál nem olyan egyszerű

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.23 | 11:02

Egymillióból egy éticsigának csavarodik balra a háza. A tudósok még azt sem tudják, pontosan mi okozza a jelenséget, aminek jobb megértéséhez szaporítani kellene a különleges példányt. A balos ház miatt azonban ez nem olyan egyszerű, így segítséget kérnek.

A pettyes éticsiga elég közönséges állat, majd egész Európában elterjedt, szinte észre sem vesszük, hiszen mindenütt találkozni vele. A Jeremy névre keresztelt példány viszont – amelyet egy londoni komposztkupacon talált egy idős tudós – egészen különleges: az éticsigák házának spirálja ugyanis általában jobbra tekeredik, de Jeremy esetében ez fordítva van, ő balos csiga.

Ez nagyon ritka jelenség, egymillióból egy csiga lehet hasonló. Angus Davison, a Nottinghami Egyetem professzora, az evolúciós genetika szakértője például húsz éve tanulmányozza a puhatestűeket, de most először látott balos csigaházat. Egyelőre nem világos, hogy ez egy fejlődési rendellenesség, vagy genetikai oka van a jelenségnek. Ennek eldöntéséhez szaporítani kellene a különleges csigát, csakhogy ez nem egyszerű.

A csigák hímnősek, vagyis minden példány egyszerre fiú és lány, ami nagyban megkönnyíti a párválasztást, de Jeremy sajnos ebben is különleges: balos háza miatt rossz helyen van a nemiszerve, ami így nem illik össze más csigákkal. Vagyis szükség lenne legalább még egy balos csigára, hogy összejöjjön a nász, és a tudósok válaszokat kapjanak a kérdéseikre.

A kutatók ezért segítséget kérnek: aki Jeremyhez hasonló, balos csigát találna, az írjon videó végén megadott e-mail címre, vagy tegyen fel egy képet róla a Twitterre a #snaillove hashtag kíséretében! A Jeremyért aggódóknak: akadnak már bőven posztok a Twitteren, de a nagy egymásra találás még várat magára.

Címlapkép: General Photographic Agency/Getty Images


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.