Egészség

Kialvatlan vagy? Az életeddel játszol!

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.18 | 06:46

Majd a sírban pihenünk? Kaliforniai kutatók szerint ez egy ordas hazugság.

Az NPR hívja fel a figyelmet az ágynyugalom rendkívüli fontosságára, és a kialvatlanság veszélyeire. Felnőtteknek a napi nyolc óra pihenés elengedhetetlen, de Matthew Walker szerint sokunk ezt a luxust sem tudja megengedni magának.

Az emberi faj az egyetlen, amely képes megfosztani magát az alvástól, akkor is, amikor tudja, hogy ebből nem származik előnye. Sokan kialvatlanul élik le az életüket, úgy, hogy fel sem fogják, mit kockáztatnak.

A kaliforniai Berkeley Egyetem  Alvástudományi Központjának szakembere szerint alváshiánynak számít az, ha valaki hat óránál kevesebbet tud csak pihenéssel tölteni, és ennek komoly következményei is lehetnek.

via GIPHY

Nemcsak memóriazavart, de a koncentrálást és az immunrendszert érintő problémákat is okozhat, illetve az élettartam lerövidülésével is járhat a kialvatlanság.

A fejlett országok lakosait érintő, minden halálos kórral kimutathatóan összefügg a kialvatlanság. Az a mondás, hogy ‘majd a sírban pihenünk’, egyáltalán nem bölcs, sőt: tudományos szempontból rendkívül káros is.

Ha nem jön az álom

A hálószobában ne tölts sok időt ébren, mert az agyad okos, és megszokja hamar, hogy az ágy mégsem alvásra való. Míg el nem pillednél, addig egy másik helyiségben olvasgass, és véletlenül se a képernyőt vagy telefont bámuld.

via GIPHY

Hatékony lehet a meditáció is, főleg ha az ember sokat repül: az időeltolódás győzhető le így szakember szerint.

Majd bepótlod?

Sajnos a pihenés nem olyan, mint egy bank, hogy hol kiveszed, hol berakod a nyugodt órákat. Valójában sosem kapod vissza azt, amit már elveszítettél.

Hasadra süt a nap!

Hadd aludja ki magát az a gyerek, legalább hétvégén – ha a tini korú gyereked, és átaludná a szombat-vasárnap délelőttöt, ne keltsd fel feleslegesen.

via GIPHY

Nem az ő hibája – a szervezete igényli ezt. Ráadásul a hétköznapi koránkelést is kiheveri ilyenkor. Sajnos a korai iskolakezdés rendszerszintű hiba, amit korrigálni kellene.

Minőség és mennyiség

Az alvás minősége és mennyisége a korral változik: az él a köztudatban, hogy ahogyan idősödünk, egyre kevesebb pihenést igényel a szervezetünk.Ez nem teljesen igaz, ugyanis 60 éves kor után is jó volna annyit aludni a szervezet számára, mint negyven évesen, csakhogy az agy már nem tudja fenntartani olyan sokáig azt az állapotot, ami a pihenéshez szükséges. Ezért csökken le hajlott korban az alvással töltött idő. Öregkorban felszabdaljuk az alvásidőt – többször ébredünk fel az éjszaka során, fájdalmak vagy folyó ügyek miatt. Az alvás minősége már nem ugyanaz.

via GIPHY

A legmélyebb állapot, az REM-mentes mélyalvás károsodik ezzel. 50 éves kor után már csak a feleannyiszor érjük el ezt a mély szintet, mint például tinédzserként. 70 felett pedig csak 10 százalékát hozzuk a gyerekkori mértéknek.

Tabletták

Sajnos a jelenleg elérhető altató készítmények nem a természetes alvást segítik elő. A leszedálás nagyban különbözik a pihenéstől, mely annak természetes előnyeit sem eredményezi. Géppel kimutatható, hogy mennyire más a két  alvásgörbe.

Koffein

A kávé hatóanyaga ismert serkentőszer. Mégis páran arról számolnak be, hogy immunisak rá: megisznak vacsora után egy csészével, és kidőlnek. Ez azért veszélyes, mert ha mély álomba merülnek, miközben még a koffein még ott zizeg a vérükben és az agyukban, akkor az álom mégsem lesz annyira pihentető. Felkelnek másnap, és nyúzottan ébrednek. Máris hamarabb nyúlnak a fekete italhoz. Még több kávét döntenek le, fel sem fogva, hogy a tegnap esti adag miatt nem tudták kipihenni magukat. Fel ugyan nem ébredtek az éjjel, és az elalvással sem volt gond, viszont ártani csak ártott az az esti utolsó csésze.

via GIPHY

Bormámor? Gyógysör?

Hagyomány az is, hogy az alkohol ellazít: nincs más dolgod, mint kiütni magadat vele. Hamar búcsút mondhatsz így a tudatosságnak, de mégsem természetes módja ez a pihenés elérésének. Az alvásodat pedig szaggatottá teszi: többször felébredhetsz, anélkül, hogy emlékeznél rá. Vacak éjszakád lesz, attól függetlenül, hogy nem tudsz róla. Az álomtevékenységért felelős REM-szakaszt csapja szét a szesz, ami a lelki egészség szempontjából nagy veszteség. Sajnos egy illúzióval kevesebb – nem jó álomcsapda ez sem.

A Why We Sleep című, új könyv szerzője művében a további miérteket és hogyanokat ki is fejti.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló