Autó

A jövő itt van: önvezető autókkal taxiznak Bostonban

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.07 | 16:43

A nuTonomy egy startup cég, ami önvezető autókon dolgozik, egészen pontosan az önvezető rendszeren. A héten belekezdtek a tesztelésbe, egy Uberhez hasonló vállalattal, a Lyftel kötöttek megállapodást, az ő utasaikat szállították az önvezető kocsikkal.

nutonomy.com

Ma már világos, hogy az önvezető autóké lesz a jövő, csak az a kérdés, hogy mikor. Nem is kérdés mikor: most.

Amíg a nagy gyártók még SUV-okkal jönnek elő, addig a kisebb startupok szorgosan dolgoznak azon, hogy közelebb hozzák a jövőt.

Ilyen a nuTonomy is, az MIT hallgatókból létrejött cég. Négy autójuk van Bostonban, ezekkel furikázták a Lyft utasait a héten. A vezetőülésekben most még mérnökök ültek, hogy megfigyelhessék a rendszer működését. Az utasoknak kérdőívet kellett kitölteniük, amiben olyasmi kérdések voltak, hogy

Biztonságban érezted magadat?

Beülnél úgy is, hogy senki nincs a volán mögött?

A cég vezetője, Karl Iagnemma azt nyilatkozta, hogy a felhasználók véleménye a legfontosabb a számukra, és ezzel nem is vitatkozunk. A rendszerükre nem technológiaként tekintenek, hanem termékként, és ezt a terméket szeretnék a lehető legjobbá tenni, a tesztalanyok segítségével.

Arról még nem esett szó, hogy mikor rendelhetünk egy teljesen önvezető taxit. Vajon mit szólnának majd hozzá a magyar taxisok, akik vérre menő küzdelmet vívtak azért, hogy ne legyen konkurenciájuk? Mit lépnek majd akkor, amikor veszélyben lesz az állásuk a robottaxik miatt? Elvileg 2030-ra milliók kerülnek az utcára, és tuti, hogy a taxisok is veszélyben vannak, de ez még azért odébb van.

 

Nyitókép: nutonomy.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló