Autó

Városi terepjárók uralták a Los Angeles-i autó show-t, és senki nem érti, hogy miért

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.30 | 17:49

Ha szemügyre vesszük a Los Angeles-i autó show-t, nem az jut eszünkbe, hogy az elektromos autóké a jövő. A gyártók nem is tudják mi lesz pár év múlva, viszont az biztos, hogy a vásárlók városi terepjárókat, tehát SUV-okat akarnak. A legnagyobb gyártók ilyen autókat mutattak be, és egyik sem mondható a környezettudatosság mintapéldájának.

Fotó: Kevork Djansezian/GettyImages

A városi terepjáró elnevezésből arra lehet következtetni, hogy egy ilyen autó alapvetően normál közúti használatra való, de ha arról van szó, fel lehet vele menni egy lefagyott lejtőn, de még egy könnyebb terepen is megállja a helyét. Tehát ha van egy telked, ahova földút vezet, vagy lejtős az udvarod, és nem akarod ellapátolni a havat mielőtt munkába mész, ez tűnhet a megfelelő választásnak.

Mára a SUV-ok elvesztették eredeti funkciójukat, és inkább csak nagyok, de nem túl hasznosak.

Egyre inkább hasonlítanak hatalmas személyautókhoz, mint terepjárókhoz, és sokból a négykerék-meghajtást is kispórolják. Ennek ellenére érthető a népszerűsége, ugyanis a tágas belső tér, és a magasság nagyon vonzó lehet.

A gyártók biztosra mennek, és luxus SUV-okat gyártanak

Úgy néz ki az elektromos autó még mindig nem elég menő, úgyhogy maradnak a SUV-oknál. Érthető, ugyanis az elmúlt pár évben töretlen volt a népszerűsége, és ez egy darabig még így is marad, talán egészen addig, amíg rendesen berobbannak az elektromos autók. A Fordnál meg is próbálják ötvözni a kettőt. 2020-ra azt a célt tűzték ki, hogy építenek egy full-elektromos városi terepjárót. Ami elvileg azért is lenne égetően fontos az autógyáraknak, mert

lassan kitiltják a belső égésű motorokat

olyan korántsem marginális piacokról, mint Kína, Németország vagy éppen Kalifornia és itt nyilván nem fog megállni az elektromos autók térnyerése, ez az autószalon pedig pont Kalifornia szívében van.

A többi nagyágyú nem jelentett be ilyesmit, de bemutattak néhány luxus verziót, egészen pontosan a Lincoln, a Subaru, a Nissan, a Lexus, a BMW és a Hyundai.

A Lexus bemutatta az első hétszemélyes városi terepjáróját, az RX 350L-t. Kicsit húznak a környezettudatosság felé, ugyanis készítenek belőle hybrid változatot is. A BMW-től kigurult az X7 iPerformance, egy 6 személyes gépjármű. Mondjuk ez a hatalmas autó nem túl környezetbarát, bemutatták az új i8 Roadstert is.

https://nuus.hu/auto/1208/onvezeto-elektromos-autokat-almodik-volkswagen/Fotó: David McNew/Getty Images

A többiek is hasonló monstrumokat mutattak be, és egyikről se mondható, hogy tükröznék az autós jövőről alkotott képet, de amíg megvesszük nyilván nem is váltanak. Már középtávon nyilván az olyan önvezető autók futnak majd jobban, amiknél már volán sincs a vezetésre, hanem az autó belső terét közösségi térré alakítják át, de még nem értünk el idáig.

Nyitókép: Junko Kimura/GettyImages


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló