Bulvár

Alighanem kivégezték az észak-koreai disszidenst, akit Kim Dzsongun elraboltatott

  • Szerző:nuus
  • 2021.02.26 | 06:46
  • trendindex: 4

Akik követik az észak-koreai eseményeket, alighanem hallottak már Lim Ji-hyun-ról: ő az az észak-koreai disszidens, aki Dél-Koreában telepedett le, ott tévésztár lett, majd eltűnése után az észak-koreai tévében látták viszont, bűnbánatgyakorlás közben. Nos, Ji-hyun már a dél-koreai titkosszolgálat szerint nem él.

Kínába csalták, majd elrabolták a disszidenst

A történet annak idején sokakat megrázott. Lim Ji-Hyun, akinek valódi, északi neve Chun Hye Sung Kínán keresztül szökött meg hazájából 2014 februárjában, ahol – sok sorstársához hasonlóan – a női katonaság soraiban többször is bántalmazták és megerőszakolták. Lim Kínából szerencsésen átjutott Dél-Koreába, ahol állampolgárként fogadták, és új életet kezdhetett.

Először bárokban dolgozott, aztán észak-koreai karaktereket bemutató szórakoztató műsorokban tűnt fel a tévében, amivel szép pénzeket keresett. Szöulban élt, igen jó körülmények között, amikor az észak-koreai kormány azzal próbálta lejáratni, hogy igazából pornósztár. Akkor a dél-koreai rendőrséghez fordult, akik megállapították, hogy a képeken és a felvételeken, amiket elterjesztettek róla, nem ő szerepelt.

2017 nyarán aztán Lim megpróbált 10 ezer dollárt küldeni az észak-koreai rokonainak. Az ilyen tranzakciók természetesen Kínán keresztül zajlanak, hiszen a két Korea között semmilyen kapcsolat nincs, így Lim nem gyanakodott, amikor a brókere felhívta, hogy a pénzküldés technikai nehézségekbe ütközött, utazzon Kínába, hogy személyesen vegye át újra a pénzt.

Lim egyetlen hátizsákkal igyekezett ügyintézésre Kínába, egy határmenti településre, ahol a kínai titkosszolgálat emberei várták, akik azonnal átadták őt az észak-koreai kollégáknak. Sokan állítják, hogy a diktatúra aligha maradhatna fenn Kína segítsége nélkül, és ez az eset is jó példa a két ország titkosszolgálatainak együttműködésére.

Hálás a Nagy vezérnek, amiért visszafogadta őt

Akárhogy is, Lim hónapokkal eltűnése után az észak-koreai propaganda-tévében tűnt fel újra, ahol más disszidens társai mellett (nem ő az egyetlen, akit visszahurcoltak szülőföldjére, 2016 novemberében három másik disszidens is feltűnt a Kim-médiában) könnyek között bánta meg bűneit, hogy elhagyta csodaszép, virágzó hazáját, a szocializmus csodáját a felszínes élet örömei reményében.

Lim állította, hogy Dél-Koreában átmosták az agyát, pénzzel vették rá, hogy a tévében csak rossz dolgokat mondjon hazájáról, de ma már mindent bán. Elárulta azt is, hogy Szöulban pokol az élet, minden elborít a bűnözés, a prostitúció, az alkohol és a drogok, és rengeteg a hajléktalan. Elmondta, mennyire hálás a Kedves Vezérnek, amiért visszafogadta őt, és új életet kezdhet szeretett hazájában.

Lim ezután eltűnt, és semmilyen hír nem érkezett róla. Bár azt állították a tévében, hogy régi otthonában, rokonaival él, a valóságban jó eséllyel a hírhedt észak-koreai koncentrációs táborok egyikébe küldték, ám arról sokáig nem volt hír, életben maradt-e. Csaknem négy év után, 2021 februárjában kapott szárnyra először a hír, hogy Lim Ji-Hyunt a dél-koreai titkosszolgálat szerint nem sokkal propagandatévés szereplése után agyonverték, hiszen a rezsimnek csak arra volt szüksége, hogy kamerák kereszttüzében könnyek között bűnbánatot gyakoroljon, tévedését hangsúlyozza, és a Nagy Vezért dicsőítse.

Ji-Hyunnak az eltűnése idején 20 ezer dollár volt a bankszámláján, saját lakása volt Szöulban, és minden személyes holmija Dél-Koreában maradt. Jelenleg Dél-Koreában kb. 30-32 ezer északi menekült él, nekik kimondottan nem ajánlott Kínába utazni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló