Egészség

Top 10 módszer, amit megtehetünk a rák megelőzése érdekében

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.19 | 10:22

A rák kockázatának csökkentése mindenki számára fontos – jó kérdés azonban, mennyit tehetünk a betegség kialakulása ellen valójában. Íme azok a dolgok, amelyek tényleg segíthetnek.

Forrás: Unsplash

Sokan és sokszor gondolkodhattak már el azon, mennyit tehetünk ténylegesen azért, hogy megelőzzük a rák kialakulását. A tapasztalaink ugyanis vegyesek: akadnak ismerőseink, akik sosem éltek káros szenvedéllyel, mégis megbetegedtek, s olyanok is, akik ezek ellenére egészségesek.

Bombabiztos módszer sajnos nincs a rák megelőzésére. Az életmód megváltoztatása és a megfelelő szűrővizsgálatok azonban csökkenthetik a betegség jelentkezésének esélyét. Lássuk ezeket részletesen.

1.Tesztek elvégeztetése: egyes rákfajták esetében a szűrések időben azonosíthatják a betegséget, mielőtt elterjedne a testben.

A vastagbélrák például általában azzal kezdődik, hogy polipok alakulnak ki a vastagbélben. Ha a tesztek egyike észleli ezeket, az orvos eltávolíthatja a polipokat, mielőtt rákossá válnának – vagy amíg még korai stádiumban vannak.

A kolonoszkópiás és szigmoidoszkópiás eljárások vékony csövet használnak, melynek végén apró videokamera helyezkedik el – ezzel  belenézhetnek az orvosok a vastag- és a végbélbe. A kolonoszkópia lehetővé teszi, hogy a teljes területet láthassák, azonban csak a vastagbél egy részét tudják megvizsgálni szigmoidoszkópiával. Vannak egyéb vizsgálatok is.

  • A széklet okkult vérvizsgálata (FOBT): ez a vizsgálat vért keres a bélmozgásban, ami polip vagy rák jele lehet. Ugyanakkor, ha nincs vérzés, ezek a tesztek nem azonosítják a betegséget.
  • A széklet DNS-tesztje: ez a módszer is vér után kutat, de a polipokból vagy daganatokból származó sejtek nyomait is ellenőrzi, amelyeknek megváltoztak a génjei. Ha az orvosok találnak valamit, ezt a vizsgálatot kolonoszkópia követi.
  • Nőknél a méhnyakrák ellenőrzésére HPV (humán papillomavírus) tesztet alkalmaznak az orvosok – ezzel a betegséghez vezető fertőzéseket keresik. A Pap-teszttel a sejtekben bekövetkezett elváltozások után kutatnak, mielőtt azok rákossá válnának, vagy még a rák korai stádiumában vannak.

2.Védőoltások: bizonyos rákos megbetegedések esélyét csökkenteni lehet oltással. A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcina például megelőzheti a méhnyak-, hüvely-, szeméremtest- és végbélrákot. A hepatitis B vakcina mérsékelheti a májrák kialakulásának esélyét.

3.Kemoprevenció: a tudósok még tanulmányozzák a módszert, hogy kiderüljön, képes-e egyes rákos megbetegedések távoltartására. A módszer során mesterséges vagy természetes anyagot vesz be az illető.

Az eddigi eredmények arra utalnak, hogy az ún. szelektív ösztrogénreceptor-modulátor (SERM) gyógyszerek – például a tamoxifen és a raloxifen -, csökkenthetik a mellrák esélyét a magas kockázattal élő hölgyeknél.

4.Műtét: egyes nők, akiknél az emlőrák rizikója magas, dönthetnek úgy, hogy az egyik vagy mindkét mellüket eltávolíttatják – megakadályozva a rák kialakulását. Ennek neve profilaktikus mastectomia.

A magas kockázattal élők megelőzés jelleggel peteeltávolítást is végeztethetnek – ennek során a petefészkeket és a petevezetékeket is eltávolítják a sebészek. Mivel a petefészkek ösztrogént termelnek, a kockázatcsökkentő salpingo-oophorectomia (rrBSO) műtét lassíthatja egyes emlőrákok növekedését. A petefészekrák kialakulása is elkerülhető a módszerrel.

Amennyiben egy nő tudja, hogy a BRCA1 vagy BRCA2 génje megváltozott, vagy a családjában többször előfordult mell- vagy petefészekrák, beszélnie kell kezelőorvosával a lehetőségekről.

A folytatásért kattints ide.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.