Pénzügy

Jövőre már az Adrián is euróval kell fizetni

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.14 | 15:18

A horvát parlament elfogadta az euró bevezetéséről szóló törvényt.

Az euró horvátországi bevezetéséről szóló jogszabályt 117 igen szavazattal, 13 nem szavazat ellenében, egy tartózkodás mellett szavazta meg a horvát nemzetgyűlés pénteken – közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).

Az eurót 2023. január 1-jén vezetik be Horvátországban.

Az árakat viszont már szeptember ötödikétől ki kell írni kunában és euróban is. A kettős árjelzés 2023 végéig lesz érvényben. A kunát – az euró hivatalos bevezetésétől kezdve – költség nélkül váltják be a bankok, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet (FINA). A Horvát Nemzeti Bankban (HNB) korlátlan ideig, ingyen lesz átváltható a kuna.

Az euró bevezetéséhez Horvátországnak is meg kell felelnie

a maastrichti kritériumoknak. Így az infláció legfeljebb 1,5 százalékponttal lehet magasabb, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam inflációs rátájának átlaga. Az éves államháztartási hiány nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát,

a bruttó államadósság nem lépheti túl a GDP hatvan százalékát,

a hosszú távú hitelek kamatlába pedig legfeljebb két százalékponttal lehet magasabb, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam tízéves lejáratú államkötvényeinek átlagos kamatlába. Az Európai Unió Tanácsa júniusban hoz végleges döntést Horvátország euróövezeti csatlakozásáról.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló