Utazás

A Mount Everest lassan ki sem látszik a szemétből

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.18 | 11:52

Az elmúlt néhány évtizedben a világ legnagyobb szemétdombjává alakult a Föld legmagasabb hegye.

Fotó: Doma Sherpa/AFP

Először Sir Edmund Hillary érte el a világ és az Everest legmagasabb pontját, a Chomolungma csúcsát. Azóta több ezren utána csinálták, vagy próbálják utána csinálni. A baj csak az, hogy a rengeteg felszerelésük egy része gyakran a hegyen marad, ezért mára már több tonna hulladék díszíti a legnagyobb hegyünket.

Undorító, egyenesen bántja a szemet a hegyen lévő több tonna hulladék.

– mondta Pemba Dorje Sherpa az AFP-nek.

Fotó: Damian Benegas/AFP

Kitaláltak egy megoldást, ami sajnos nem működik

Az Everest Nepál és Tibet között fekszik, mindkét tartománynak megvan a saját módszere, amellyel ösztönzi a hegymászókat a szemét leszállítására.

A tibetieknél minden elhagyott kiló után száz dollárt kell fizetni. Nepálban 4000 dollár letétet fizetnek a mászók, ezt visszakapják, ha levisznek legalább 8 kiló szemetet. A nepáli módszer részben megoldotta a problémát, mióta fennáll a rendszer, a hegymászók leszállítottak 25 tonna szemetet, és 15 tonna ürüléket, ez viszont még mindig nagyon kevés.

Az a baj, hogy aki kifizeti a nagyjából százezer dolláros költségét az Everest megmászásának, azt már nem biztos, hogy érdekli a tibeti pár száz, vagy a nepáli négyezer dollár.

Nem csak a hegyen okoz problémát

A sherpák is dolgoznak azon, hogy megtisztítsák az Everestet. Egy 2016-os felmérés szerint közel 12 tonna ürüléket távolítanak el a hegyről minden szezonban, ezt pedig a környező falvakban, árkokban helyezik el. Ha pedig jön a monszun, a kaki bekerül a folyókba.

Erre azt találták ki, hogy az ürüléket komposztálják, és bioüzemanyagot gyártanak belőle, de ezek egyelőre még csak tervek. De ez csak egy kis része a problémának, ha ez meg is oldódik, a hegy még tele lesz szeméttel.

Erre jelenleg a tisztítás a megoldás, erre Kínának van is egy programja, aminek a keretein belül most április és június között leszállítottak 8,5 tonna szemetet. Persze a legjobb az lenne, ha az összes hegymászó gondoskodna a saját hulladékáról. Végül is mennyivel jobb egy szép, sziklás és havas hegyet megmászni, mint egy óriási szemétdombot.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.