Hadászat

Szinte bárkinek ad el gyilkos fegyvereket Kína – “A fegyveres drónok elterjedése elkerülhetetlen a kínai export miatt”

  • Szerző:nuus
  • 2021.06.26 | 18:18

A drónprogram, valamint a vadászrepülőgépek, kiképzőgépek, szállítógépek és támadó helikopterek szállítása a globális fegyverkereskedelem felsőbb körébe repítette az AVIC-et.

A Boko Haram iszlamista lázadó csoport ellen folytatott harcának évei után Nigéria új fegyvereket kap: egy pár Wing Loong II drónt Kínából. Az Egyesült Arab Emírségek AVIC drónokat használt a líbiai polgárháborúban, Egyiptom a Sínai-félszigeten támadta velük a lázadókat, és a szaúdi vezetésű csapatok Jemenben vetették be őket.

A vállalat drónjai “most már harcilag is teszteltek” – mondja Heather Penney, a Mitchell Institute for Aerospace Studies  munkatársa.

Nigéria kapja az AVIC második generációs Wing Loongjait, amelyek akár 230 mérföld/órás sebességgel és 30 000 láb magasan is képesek repülni, és egy tucat rakétából álló hasznos terhet hordoznak. A drónprogram, valamint a vadászrepülőgépek, kiképzőgépek, szállítógépek és támadó helikopterek szállítása a globális fegyverkereskedelem felsőbb körébe repítette az AVIC-et. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet szerint 2019-ben 22,5 milliárd dollár értékben adott el katonai felszereléseket, amivel a hatodik helyre került a világon, öt amerikai vállalat mögött.

Az AVIC drónjainak két nagy előnye van: Olcsóbbak, mint az amerikai vagy izraeli gyártók hasonló repülőgépei, és Kínát nem nagyon érdekli, hogyan használják őket – mondja Ulrike Franke, az Európai Külkapcsolati Tanács politikai munkatársa.

Kína szinte bárkinek hajlandó fegyveres drónokat exportálni

– mondja.

Az elmúlt évtizedben Kína 220 drónt szállított 16 országnak a Sipri szerint. Ez más nemzeteket is arra ösztönzött, hogy növeljék képességeiket ezen a területen – mondja Michael Horowitz, a Pennsylvaniai Egyetem politológia professzora. Japán, Dél-Korea és Fehéroroszország dróntechnológiát fejleszt. Törökország szállított drónokat, amelyek segítettek Azerbajdzsánnak legyőzni Örményországot a tavalyi hegyi-karabahi konfliktusban. Oroszország januárban beleegyezett, hogy drónokat küld Mianmarnak, és nagyobb hatótávolságú modelleken dolgozik.

A fegyveres drónok elterjedése elkerülhetetlen a kínai export miatt

– mondja Horowitz.

A kínai kormány visszautasítja azt a vádat, hogy fegyverkezési versenyt gerjeszt, és azt állítja, hogy célja csupán a vásárlói védelmi képességeinek javítása.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló