Sport

10 nagyon furcsa sport, amikről biztos, hogy még soha nem hallottál

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.17 | 06:47

A futsal nálunk is egyre népszerűbb sportág, de van, ahol még csak nem is hallottak róla, mint például Amerikában. Az alábbiakban csupa ilyen sportról lesz szó. Attól függetlenül, hogy kevesen ismerik őket, nagyon sokan, sőt egyre többen játsszák ezeket is.

Kabaddi

A játék Indiában, Pakisztánban, Bangladesben, Nepálban és Iránban népszerű, de annyira, hogy az Ázsiai Játékokon 1990 óta hivatalos sportág. Minden csapatban 4-en vannak, egyszerre két csapat küzd egymás ellen. Előbb az egyik csapat játékosa megy át a másik térfelére, és az a dolga, hogy megérintse az összekapaszkodott ellenfelek egyikét, majd gyorsan vissza kell szaladnia a saját térfelére, ha pontot akar szerezni. Ha elkapja a megérintett játékos, akkor a másik csapat kapja a pontot.

Sepak takraw

Az Ázsiai Játékokon ezt a sportot is játsszák, és a Kabaddihoz hasonlóan szintén 1990 óta. Délkelet-Ázsiában népszerű, elsősorban is Thaiföldön, Malajziában, Indonéziában, Szingapúrban és Mianmarban. A foci és a röplabda kombinációja, itt viszont nem használhatják a játékosok a kezüket, csak a lábukat, a fejüket meg bármi mást a testükből, ami nem a kezük. A labdát, ami egy kemény anyagból készült nagyobbacska golyó, rattannak hívják. Nemcsak ügyesség és labdaérzék kell ám hozzá, hanem akrobatikus képesség is.

Tining ? #repost #takaw #sepaktakraw #pump #it

A post shared by TO DEAD WITH THE PRIESTHOOD ? (@syuqkery_13) on

Hurling

A füves talajon játszott leggyorsabb játék. Íroszágban egyenesen nemzeti ügy. A lacrosse, a hoki és a baseball keveréke. Ha a csapatok a hurley nevű fabottal gólt ütnek, három pontot kapnak, ha a kapu fölött lévő oszlopot találják el, akkor pedig egyet. Írországban a Hurlinget szinte vallásos révület övezi, de kedvelik Észak-Írországban is. Mindenütt vannak kisebb klubok, ahol népesebb az ír populáció, mint például Bostonban vagy New Yorkban.

Netball

Az Ausztráliában, Új-Zélandon, Angliában és Jamaicán népszerű játék olyan, mint a kosárlabda pár fontos különbséggel. Csak nők játsszák, 7 játékos van egy csapatban, a kosárnak nincs palánkja, így nincs olyan, hogy lepattanó, és cselezgetni sem ér a labdával. Az említett országokban van a játéknak rendes profi ligája is.

Buzkashi

A világ legveszélyesebb sportját Afganisztában űzik, ott ez nemzeti sport, 600 éve játsszák, és vannak városok, ahol minden péntek este ezzel telik el. Két csapat van, akiknek létszáma változó, attól függ, mennyi embert szednek össze, de minimum 20, maximum 50 főből áll egy csapat. Ja, és mindenki lóháton ül. A pálya közepén elhelyeznek egy fej nélküli kecsketetemet, és ezt kell minél többször mindkét csapatnak a pontszerző területre, az un. igazság körébe eljuttatni. És a cél érdekében minden eszköz megengedett, ezért is ennyire veszélyes sport a buzkashi.

Hornussen

Ennek a svájci sportnak van egy közkeletűbb neve is: a farmerek golfja. Nagyon népszerű az alpesi országban, elsősorban is a német kantonban, komoly bajnokság épült rá, összesen 270 klub Hornussen klub működik náluk. Egy hosszan kifeszített kötél mentén ütik el a labdát, és ahol földet ér, az határozza meg, hogy mennyi pontot kap a csapat – feltéve, hogy az ellenfél emberei nem csípik el a labdát, mert akkor nekik jár a pont.

Chess boxing

Magyarul: sakkbox. Itt szükséged van az agyadra és a testi erődre is. Győzhet a játékos sakk-mattal vagy kiütéssel is. Angliában, Oroszországban, Indiában és Németországban népszerű sport. Felváltva mennek a sakkmeccsek és a boxösszecsapások a játékosok között. A vicces az egészben az, hogy a sakkbox ötletét egy képregényből szedték, majd továbbfejlesztették.

Caber Tossing

Ez a játék a skótok egyik fontos nemzeti játéka, általában a hagyományőrző rendezvényeken szokták bevetni. Nagyon erősnek kell hozzá lenni. Adva van egy hatalmas nagy, fából készült, tömör, nehéz oszlop. Ezt kell felemelni, a játékos tenyerébe venni, majd miután pár lépést tett vele, el kell dobni, de úgy, hogy megpördüljön a levegőben, majd a másik felén érjen talajt, mint amit a játékos a kezében tartott.

#cabertoss #saaa #highlandgames we all struggled today with the cabers

A post shared by Steve Mitt (@stevemit) on

Pato

Az argentinok nemzeti sportja olyan, mint a kosárlabda, csak itt még lóháton is ülnek a csapatok tagjai. A pato magyarul kacsát jelent, mert a játék régi verziójában még egy élő kacsát kellett a hálóba juttatni, de aztán azt lecserélték egy labdára. Bár nemzeti sportnak számít Argentínában, a foci még mindig népszerűbb. Mindössze 5500 regisztrált pato játékos található az országban, és van sok olyan argentin, aki még sosem látott Pato meccset.

Tejo

Kolumbia nemzeti sportja, a foci után a legnépszerűbb. Sőt, van ennek kocsmai verziója is, mert sörözni közben állítólag nagyon jó. Az egész nem más, mint egy célbadobálás fém- vagy kőlabdával. A célban több különböző pontszámot érő találatot lehet megdobni, de az adja a legtöbbet, amikor a találat apró kis robbanással jár.

Te melyiket honosítanád meg itthon?


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló