Tech

Így tudod kiszúrni a kamu híreket – Itt a Facebook tízparancsolata

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.10 | 06:45

Donald Trump nem zaklatott, hanem kézrátétellel gyógyított nőket, de a Nemzetközi Gyíkember Összeesküvés nem hagyja, hogy ez kiderüljön. Igaz vagy hamis?

A Facebook már eddig is tett lépéseket annak érdekében, hogy azonosítsa és megjelölje a hamis híreket, de most kifejezetten az a cél, hogy megtanítsa az embereknek, hogyan kerüljék el és szúrják ki azokat.

A cég a hírcsatornánk tetején rövidesen elhelyez egy figyelmeztetést ezzel kapcsolatban, ami a következő pár napban többször megjelenik majd. Klikkeljünk rá, és elvisz minket egy olyan oldalra, ahol egyszerű, de hasznos tanácsokat fogunk találni. Ilyeneket:

via GIPHY

  1. Kételkedj a címekben! A hamis híreknek gyakran hangzatos címük van, felkiáltójelekkel súlyosbítva. Ha a sokkoló állítások a címben képtelenségnek tűnnek, akkor valószínűleg azok is.
  2. Nézd meg alaposan az url-t! A valamely létezőhöz csak hasonlító url biztos jele a hamis hírnek. Az ilyen oldalak a megbízható site-okat utánozzák úgy, hogy kicsit megváltoztatják az eredeti url-t. Ilyenkor egyszerűen össze kell vetni az eredetivel.
  3. Vizsgáld meg a forrást! Bizonyosodj meg róla, hogy a sztorit olyan forrás írta-e meg, amiben megbízol a pontossága miatt. Ha a hírt közlő oldal ismeretlen számodra, csekkold az “About”, azaz a “Névjegy” vagy “Rólunk” szekciót, ahol több információt kell találnod.
  4. Figyelj a szokatlan dolgokra! A kamu híroldalak általában tele vannak elgépeléssel és bénán néznek ki. Óvatos légy, ha látod ezeket a jeleket!
  5. A fotókat se hagyd ki! Ezek a cikkek gyakran manipulált képeket vagy videókat tartalmaznak. Ha a fotó eredeti is, sokszor ki van emelve a kontextusából. Vizsgáld meg, honnan származnak az ilyen képek, keress rá a képkeresőben!
  6. Ellenőrizd a dátumokat! A hamis hírekre alapuló sztorikban szereplő időpontok sokszor nem stimmelnek.
  7. Csekkold a bizonyítékokat! Nézd meg, milyen forrásokra alapozza állításait a szerző! A bizonyítékok hiánya vagy névtelen szakértőkre való hivatkozás hamis hírt jelez.
  8. Nézz utána, más is ugyanazt írja-e! Ha más források nem tudnak a sztoriról, akkor az valószínűleg hamis. Ha viszont több oldalon is megtalálod ugyanazt, akkor nem kell tovább kételkedned.
  9. Lehet, hogy csak vicc? A hamis híreket néha nehéz megkülönböztetni a humortól és a szatírától. Ilyenkor csekkold, hogy a forrás humorban, paródiában utazik-e, és hogy a történet részletei és szöveg stílusa nem utalnak-e arra, hogy csak egy poénról van szó.
  10. Egyes történetek szándékoltan hamisak. Kritikusan olvasd a híreket, és csak azokat oszd meg, amiknek a hitelességéről meggyőződsz!

via GIPHY
Egy ilyen lista nyilván nem oldja meg végleg a problémát, de legalább lépett valamit a Zuckerberg-galaxis.

Nyitókép: Pixabay.com/Alexas_Fotos


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló