Tudomány

Rákot evett a tintahal, amikor megtámadta egy ősi cápa – Németországban találtak rá

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2021.05.11 | 15:48

Ez elsőre így sok lehet, tegyük rendbe a sztorit: 180 millió éve egy tintahal rákot evett, egy cápa pedig széttépte őt. Ennek a fosszíliáit találták meg a mai Németország területén - számol be róla az MTI.

Az évek során a régészek több alkalommal is feltárták olyan élőlények fosszíliáit, melyek haláluk pillanatában egymással valamilyen interakcióban voltak, sokszor egyikük épp elejtette a másikat. Ezúttal is egy ősi rákfélét vizsgáltak meg, melyet éppen fogyasztott egy belemnitesz nevű tintahalféle.

Az összetett fosszíliát egy amatőr gyűjtő fedezte fel egy németországi kőbányában, a gyűjteményben pedig egy kutató lett rá figyelmes és megszerezte a Stuttgarti Állami Természettudományi Múzeum számára. Ekkor vetették alá alaposabb vizsgálatnak – írja a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Mindkét egyed – a belemnitesz és a Proeryon nembe tartozó rák – a foszilizálódott üledékbe volt ágyazva. A belemnitesz kiváló állapotban maradt fenn, így jól látható volt, hogy teste felső, puhább felének nagy részét egy ragadozó tépte szét. A Proeryon rák ellenben rosszabbul járt: a kutatók szerint vedléskor érte a halál. Mindkét fosszília 180 millió éve élhetett.

Az aprólékos tanulmányozás után a tudósok arra jutottak, hogy a belemnitesz éppen beleharapott a rákba, vagy annak levedlett bőrébe. Eközben a belemniteszt is megtámadta egy nagyobb ragadozó, valószínűleg egy ősi cápa. A harapás végzetes volt. A belemnitesz, szájában a rák bőrével, lesüllyedt a tenger fenekére és elpusztult.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló