Érdekes

Így pusztul a népszigeti Ganz Hajó- és Darugyár

  • Szerző:szaboakos
  • 2020.01.29 | 08:18

Hiába van Budapest közepén a Népsziget, fokozatosan pusztul rajta az ipari műemléknek számító, egykori hatalmas darugyár.

Az újpesti öböl és az óbudai Hajógyári-sziget a magyar hajógyártás központi helyszíneinek számítottak a huszadik században. Több mint száz év hajógyártása köthető ide. Embert próbáló évtizedek, két világháború, államosítás, összevonások, beolvasztások, átszervezések, ipari fejlődés, majd végül bezárás lett a sorsa a Népszigeten található Ganz Hajó- és Darugyárnak.

1907-ben alapította Laczkovits József és Mencsik János. Főként gőzkazánok építéséről vált ismertté a Népszigeten. 1949-ben államosították az üzemet és beolvasztották a Ganz Hajógyárba.
Később a hajók helyett az úszódaruk építése is, főleg az új, 5 és 100 tonnás önjáró úszó forgódaruk iránt mutatkozott kereslet. Ezek tervei a mai napig az elhagyott irodák padlóin hevernek.

1957-ben a kisebb 5 tonnás daruk gyártását az öböl népszigeti oldalára telepítették. A második világháború után a Ganz Danubius építette a világ legtöbb úszódaruját egészen az 1990-es évekig, amikor leállt a hajógyártás Magyarországon.

A Népszigeten található angyalföldi gyáregység utolsó neve Ganz Sziget Hajó- Daru- és Acélszerkezetgyártó Kft. lett, ami 2014 óta folyamatosan pusztul el, ezek a képek azt az állapotot mutatják, amit most tükröz. Eladó ugyan, de vevő nincs, a talaj szennyezett, és lakópark sem épülhet, az hogy mi lesz az ipari műemlék sorsa, nem tudni.

Képek:Szabó Ákos


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló