Érdekes

Mi történne, ha kihajítanád a telefonodat az űrbe? Bemutatjuk, hogy mi lenne vele

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.04 | 06:46

Az okostelefonok csodásak, mert rengeteg ember napjait könnyítik meg a számtalan funkcióval. A kommunikácó svájcibicskája, egy eszközben társul rengeteg eszköz, amivel le tudod küzdeni a mindennapok nehézségeit. Reggel amikor felkelsz csörög, eléd tárja a híreket, amikor dolgozni, vagy iskolába mész, napközben mutatja mennyi az idő, este lefekvés előtt meg dobhatsz vele egy jó éjt üzenetet valakinek. Igazából egy hűséges bajtársról van szó, ami nem hagy cserben, legalábbis itt, a Földön.

Ezért, ha egyszer csak nem lenne telefonod, valószínűleg szomorú lennél. Nem tudnád használni a tudást ami fent van az interneten, nem tudnál a barátaiddal chatelni az unalmas perceidben és nem tudnád lefele pörgetni az Instagramot. Bár az is lehet, hogy örülnél, mert nem kell többé a folyamatosan érkező értesítésekkel foglalkoznod. Igazából elég nehéz meghatározni hogy mi történne veled, ugyanis ez mindenkiből más reakciót vált ki, attól függően, hogy kiégtél az információáradatban vagy netfüggő vagy.

Ami biztos, hogy elég durva fizikummal kell rendelkezned, ha ki akarod dobni a telódat az űrbe. Majdnem 500 kilométer van közted, és a cél között, szóval körülbelül 40.000 km/h-val kell eldobnod a telefont, hogy túlszáguldjon az atmoszférán. Azt most ne is nézzük, hogy ekkora erőhatástól egyből szétesne a telefon.

Ezután a telefon már kint is van a nihilben, ahol elég durva dolgok várnak rá

Az űr lehet nagyon hideg, és nagyon forró is, kezdjük a hideggel. Ez akkor áll fent, ha a telefont olyan irányba dobod, ahol takarásban lesz a Nap elől, vagyis a Föld eltakarja. Ezen az árnyékos részen a hőmérséklet valahol -200 Celsius fok körül mozog, ez pedig nem tesz jót egy akkumulátornak. Egy akksinak már a -10 is eléggé betesz, ezt az iPhone tulajdonosok is alá tudják támasztani. Az eddigi rekord egyébként -60 Celsius fok, amin képes volt működni egy lithium-ionos akksi, szóval az űr árnyékos részén garantáltan rövid élete lenne a telónak.

Ha sikerül a napos részre dobnod, akkor se lesz jobb a helyzet. Minket szerencsére megvéd az atmoszféra, viszont egy űrben keringő telefonról ezt már nem lehet elmondani. A napos oldalon körülbelül 150 fok van, és annak a fránya akksinak persze ez se jó. Mondjuk a földön is kialakulhatnak problémák a meleg miatt, erről tanúskodik a robbanásveszélyes Samusng Galaxy Note 7 esete.

Ha a kegyetlen időjárás nem lenne elég, ott van a sugárzás is.

A Föld mágneses terének hála itt biztonságban vagyunk az elektromágneses sugárzástól, a telefonod az űrben nem élvezné ezt a fajta védelmet, se a hideg, se a napos oldalon. Ez a fajta sugárzás a telefon áramköreit támadja, így a szoftverek nem futnának rendesen. Az elektromágneses sugárzás fizikai károkat okozna az áramkörökben, amikben zárlatok keletkeznének, így kisütve a mit is? Hát persze, az akkumulátort, mi mást. Amúgy ez a sugárzás az egyik oka annak, hogy a NASA-nak nehézségei vannak a Mars expedíció elindításával.

Szerencsére nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ilyen szerencsétlen körülmények között bújjuk a telefonjainkat. Földi használatra vannak tervezve, és leszámítva néhány esetet, teljesen jónak bizonyulnak, legalábbis az űrben való használat után azt mondhatjuk, szinte alig romlik el bennük valami itt a Földön. Gondolj erre, mielőtt földhöz vágnád, amikor megint lefagy.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló