Autó

Olcsó parkolást hoz Budapestre egy észt startup

  • Szerző:nuus
  • 2016.09.20 | 10:00

Uber-fuvart már nem rendelhetünk Budapesten, de aki autózik, egy kis szerencsével spórolhat a parkoláson a Barking segítségével. Az észt startup nem az utcán, hanem parkolóházakban és magánterületeken teszi lehetővé a parkolást. Már elindult, de még kiépülőben van a rendszer.

 

Magyarországon is elindult a Barking, amely magánterületeken teszi lehetővé a parkolást regisztrált felhasználók számára. A cég már több parkolóházzal leszerződött, de irodaházak és társasházak jelentkezésében is bíznak – nyilatkozta a Népszabadságnak Horváth Andrea, a magyar egység marketingmenedzsere. A rendszer lényege, hogy egy mobiltelefonos applikáció segítségével foglalhatnak maguknak fizetős, de legalább biztos parkolóhelyet a felhasználók.

Ha a sofőrnek szerencséje van, a rendszer által felajánlott parkolóhely olcsóbb, mint mondjuk a közterületi parkolás. A szerződött parkolók bevételhez juthatnak, a Barking pedig a közvetítési díjat markolja fel. A cég szerint olyan magánszemélyeknek is jó üzlet lehet a Barking, akik hosszabb ideig nem tartózkodnak a lakásukban, azt nem, de a parkolóhelyüket szívesen kiadnák.

A behajtást sorompóval vagy más eszközzel kontrollálják. A beengedést biztosító eszközök az alkalmazás és az internetre kötött vezérlő segítégével működnek.

Még dolgoznak rajta

Az Ubert adózási és számlázási kérdések miatt gyakorlatilag betiltották Magyarországon, a Barking viszontteljesen “fehér” működésre törekszik. Kértek is egy állásfoglalást a NAV-tól, hogy tisztázzák, hogyan tudnak szerződni magánszemélyekkel. Terveik szerint a jövőben létrehoznak majd egy magyarországi céget is. Egyelőre csak vállalatok és jogi személyek csatlakozhatnak parkoló-kiadóként hozzájuk, de számlát már most is tudnak adni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.