Koronavírus

Szlávik János: nyárra teljesen új oltóanyagok jönnek, ez az oka

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.21 | 10:48

Szlávik János infektológus főorvos a Vírusinfó című műsorban beszélt a koronavírus járványról.

A Kossuth Rádió szerda reggeli, Vírusinfó című műsorában Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa válaszolt a hallgatók oltás témájú kérdéseire.

Várhatóan nyolc-tíz hónapig hatásosak a vakcinák, ősszel kell-e újra oltás?

Jelenleg nem tudjuk, meddig hatásosak az oltóanyagok – válaszolta Szlávik. A 8-10 hónap feltételezés. A harmadik oltás a mutánsok megjelenése miatt szükséges. Nyárra megérkeznek az új generációs oltóanyagok, amiket fel kell venni a mutánsok elleni védettség érdekében.Egy nyolcvan éves férfi első oltásként Pfizert, második alkalommal pedig az AstraZenecat kapott. Szlávik szerint nagyon ritkán, véletlenül előfordulhat, hogy

valaki másik vakcinát kap másodikként, de baja nem lesz tőle.

Egy májtranszplantált, az egészségügyben dolgozó nő két Pfizer-vakcinát is kapott. Nyolcszáz egységnyi ellenanyagszintje egy hónap alatt ötvenre esett. Szlávik szerint egyelőre nem javasolt az ellenanyagok szintjének mérése. Elképzelhető, hogy a közeljövőben lesz olyan vizsgálat, ami megmutatja, pontosan mit jelentenek ezek a számok. Tény viszont, hogy a védőoltás 80-90 százalékos arányban megvéd a fertőzéstől.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.