Pénzügy

Szja-visszatérítés: ezt csináld, ha még nem jött meg a pénzed!

  • Szerző:nuus
  • 2022.02.11 | 20:08

Ez a tennivaló, ha még nem jött meg a családi szja-visszatérítés.

Csütörtöktől utalja vissza a NAV a személyi jövedelemadókat, legalább 1,4 millió jogosult számára. A pénzt azok kapják, akikről a NAV eleve tudott, vagy akik nyilatkozatban külön jelezték jogosultságukat. A legtöbben csütörtök és február 14. között, banki átutalás révén jutnak a pénzhez. Akik pedig postán kérték az szja visszatérítés járandóságot, már február elején hozzájutottak.

Teljesen esetleges, hogy ki az, akinek már megérkezett

a számlájára az utalás és ki az, akihez még nem. „Varga Mihály pénzügyminiszter azt vállalta, hogy az utalások február 10-én csütörtökön indulnak meg és február 14-én éjfélig zárulnak. Azt nem mondta meg, és nem is vállalta pontosan senki, hogy ezeken a napokon belül kinek mikor fognak utalni, vagy hány embernek fognak utalni. Feltehető, hogy ezt az óriási utalásmennyiséget ezekben a napokon elosztják” – mondta el a Blikknek Tóth Levente pénzügyi szakember. Azaz abból, hogy valaki tegnap vagy ma még nem kapott utalást, más pedig igen, még nem következik, hogy nem is kap, netán valami probléma lenne, mert ilyen határidőt nem is vállalt a NAV, illetve a magyar állam. Vagyis nem kell aggódni, ha egy házaspár esetében a férj nem kapta meg a pénzt, a feleség pedig igen. A szakértő szerint,

ha valakihez a február 14-i nap végéig nem jutott el a járandósága,

akkor már érdemes lehet kérdezősködni. „Most azoknak utal a NAV, akik vagy december 31-ig igényelték a családi szja-visszatérítést, vagy akinek a jogosultságáról a NAV értesült a Magyar Államkincstártól jellemzően úgy, hogy például családi pótlékot is kap. Utóbbiaknak igényelnie sem kellett a visszatérítést, de ugye a családban mind a két szülő jogosult a visszatérítésre, viszont a családi pótlékot csak az egyikük kapja” – mondta el Tóth. Aki nem igényelte a visszatérítést, de jogosult rá (akár félmillió ilyen magyar állampolgár is lehet), annak sem veszik el a jogosultsága. Ők az elkövetkezendő hónapokban tudják még igényelni a visszatérítést. Ennek két formája van: vagy a NAV-tól kapott adóbevallás-tervezetben kérelmezik, vagy ha valaki saját maga, hagyományos úton nyújtja be az szja-bevallását, ott is lesz lehetősége visszaigényelni az szja-t.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló