Kultúra

László Fülöp portréiból nyílt kiállítás a Nemzeti Galériában

  • Szerző:nuus
  • 2019.09.26 | 16:48

A nagyvilág művésze vagyok címmel.

A nemzetközi portréfestészet utolsó nagy alakjaként tisztelt László Fülöp arcképeiből nyílt kamarakiállítás “A nagyvilág művésze vagyok.” címmel, születésének 150. évfordulója alkalmából csütörtökön a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).

László Fülöp azon művészek közé tartozik, akiket a világban jobban ismernek, mint Magyarországon, a tárlat egyik célja ezért éppen az, hogy a királyok, pápák, elnökök festőjeként ismert művész “hazakerüljön” – mondta el a csütörtöki megnyitón Sandra de Laszlo, a kiállítás társkurátora, hozzátéve: az utolsó jelentősebb magyarországi László Fülöp-kiállítás 1925-ben volt. Szücs György, az MNG főigazgató-helyettese emlékeztetett arra, hogy az intézmény gyűjteménye 78 László Fülöp-művet őriz, a festmények mellett rajzokat, vázlatokat is.

Fotó: Mónus Márton/MTI

A tárlat előterében László Fülöp alakjával ismerkedhet meg a látogató: egy 1911-es önarckép mellett itt kapott helyet egy képekkel illusztrált kronológiai szalag, a festő életének számos dokumentuma, valamint általa készített filmfelvételek is.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.