Autó

Két autógyártó évekre előre eladta a kocsikat, a Tesla és a Bugatti

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.08 | 08:33

Általában nehéz növekedést elérni mostanában az autógyártóknak. Van viszont két cég, évekre előre betáblázva.

A Tesla részvényárfolyama épp nem áll a legjobban, negyedévről negyedévre egy kicsit csúszik lefelé. Legutoljára azért esett, mert a Goldman Sachs elemzői nem hittek abban, hogy a cég képes lesz időben elkezdeni a Model 3 gyártását. Annak a Model 3-nak, amiből 373 ezer darabot rendeltek elő, ami önmagában egy 14 milliárd dolláros tétel lesz a cég könyvelésében.

Igaz, a pénz nem egyszerre fog beömleni. Idén júliustól heti 5000 kocsinak kell legördülnie a szerelőszalagról, 2018-ban pedig heti tízezer járműre tervezi növelni a termelést a Tesla. Akárhonnan nézzük, mindenképpen tisztességes méretű kásahegy van a cég előtt, amin át kell rágnia magát.

(Fotó: Steve Jurvetson / CC-BY)
(Fotó: Steve Jurvetson / CC-BY)

Messze nem a Tesla csinálta magának viszont a legtöbb munkát. A patinás múltra visszatekintő Bugatti úgy adott el 250 darabot a Chiron nevű szupersportkocsijából, hogy egy vevő sem kért tesztvezetést. A 250 persze nem tűnik soknak, ha a Tesla tartani tudja az ütemtervet, akkor egy délelőtt összeraknak ennyi autót még akkor is ha olaszosan hosszú kávészüneteket tartanak minden munkafázis előtt.

(Fotó: Matthew Lamb / CC BY-SA 2.0 / Wikimedia Commons)
(Fotó: Matthew Lamb / CC BY-SA 2.0 / Wikimedia Commons)

A különbség csupán az, hogy a Bugatti éves termelése hetven szupersportautó. Azaz a cég három és fél évre előre lekötötte a kapacitásait. És mivel a Chironból összesen ötszáz példányt terveznek építeni, azt is lehet sejtei, hogy az azt követő három és fél évben mivel fognak foglalkozni. Mindenesetre beengedtek forgatni a gyárba újságírókat is, hogy meggyőzzék a vásárlókat, 750 millió forintért nem csapják össze a sietségben az új autókat a megrendelések száma miatt sem.

Ahogy fent írtuk is, a gyártási sebesség mellett az árcédula is kicsit más a Bugattin. A genfi expón bemutatott kocsit 2,6 millió dollárért lehet megvenni. Ezért cserébe 420 kilométer per órás sebességet tud elérni, 1500 lóerős, és pletykálják, hogy a 450 sem kottyan meg neki, ha kicsit még nyomja a gázt a sofőr.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló