Deluxe

Deluxe: Itt a Rimac Nevera, és készen áll arra, hogy letarolja és uralma alá hajtsa a piacot

  • Szerző:nuus
  • 2021.06.05 | 15:18

1914 lóerő, 0-100 km/h mindössze 1,85 másodperc alatt és 550 kilométeres hatótávolság - a Rimac Nevera hiperautója letarolja és uralma alá hajtja a piacot.

Íme a Rimac Nevera, a horvát gyártó által három évvel ezelőtt bemutatott koncepció sorozatgyártású változata. Az elektromos hiperautó egy mediterrán vihar után kapta a nevét, és megdöbbentő műszaki specifikációkkal érkezik. Bár a sorozatgyártású változat szinte teljesen megegyezik az eredeti koncepcióval, különösen a külső dizájn tekintetében, a Rimac a hiperautó különböző aspektusait finomhangolta, hogy egy igazán figyelemre méltó gép legyen belőle.

A gyártó szerint a különböző tervezési változtatások eredményeként a korai prototípusokhoz képest 34 százalékkal nőtt az aerodinamikai hatékonyság. Az elektromos hiperautót számos aktív aeroelemmel látták el, köztük az első motorháztetővel, a karosszéria alatti szárnyakkal, valamint a hátsó szárnnyal és diffúzorral.

Az ‘Low Drag’ üzemmódban az összes aktív aeroelem együttesen minimalizálja a légellenállást, és 0,30-ra csökkenti a légellenállási együtthatót. Míg a ‘High Downforce’ üzemmódban az aeroelemek 326 százalékkal növelik a leszorítóerőt.


Belül az utastér a legfinomabb bőrbe, Alcantarába és szénszálakba burkolt. A dizájn a hagyományos és a futurisztikus elemek keveréke, amiről azt kell mondanunk, hogy abszolút gyönyörűen néz ki. Összesen hat kijelző található, amelyek között van a táblagépszerű központi infotainment képernyő, egy teljesen digitális műszerfal, egy önálló utaskijelző és három apró, a gombok belsejébe épített képernyő. Az infotainment-kijelzőn keresztül a Rimac első “AI Drivers coach”-ja is elérhető lesz, amely a Nevera 12 ultrahangos és hat radarszenzorát, valamint 13 kamerát használ, hogy segítsen “optimalizálni és javítani a vezető pályán nyújtott teljesítményét”.

A Rimac Nevera egy négymotoros elrendezéssel rendelkezik, amely 1 914 lóerőt és 1 741 Nm nyomatékot képes leadni. Az elektromos hiperautó mindössze 1,85 másodperc alatt sprintel 100 kilométer/órás sebességre. Nulláról 300 km/órás sebességre mindössze 9,3 másodperc alatt gyorsul fel, a csúcssebessége pedig 415 km/óra lesz.

Villanymotorjait egy nagyméretű, 120 kWh-s akkumulátor hajtja, amely meglehetősen tekintélyes, 550 kilométeres hatótávolságot ígér. A saját fejlesztésű akkumulátorcsomagnak mindössze 22 percre van szüksége ahhoz, hogy 0-ról 80 százalékra feltöltődjön az 500 kW-os gyorstöltés segítségével. A Rimac közölte, hogy a Neverából mindössze 150 darab készül majd, egyenként 2 millió eurós áron. Mindegyiket személyesen a cég alapítója és vezérigazgatója, Mate Rimac írja majd alá. Rimac még azt is elmondja, hogy nem lesz két egyforma Nevera hiperautó.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.