Divat

A kis fekete ruha titka: így lett a nő gardróbjának legfontosabb darabja

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.21 | 06:46

Ha eddig azt hitted, hogy először Audrey Hepburn viselte azt a bizonyos kis feketét Álom luxuskivitelben című klasszikusban, akkor gondold újra. Tény, hogy nagy szerepet játszott a népszerűsítésében, de a történet egy kicsit régebbre nyúlik vissza. Utazz velünk a divattörténelembe!

Fotó: Pixabay / xusenru CC0

Minden nő gardróbjában ott lóg egy, (kettő, három, négy, öt?) kis fekete ruha, hiszen mind tudjuk, hogy ha törik, ha szakad, ez a darab sosem fog minket cserben hagyni. Minden egyes alkalomra megfelelő, könnyen kombinálható, tökéletesen passzol, mindenkinek jól áll, szóval tulajdonképpen verhetetlen.

De egy nő azt is tudja, hogy ez több egyszerű ruhadarabnál:

a kis fekete ruha egy életérzés, egy erővel bíró jelenség, egy lehetőség, ami azt kínálja, hogy te magad teremtsd meg a saját stílusod.

A kezdetek

Ha igazán vissza akarunk ugrani az időben, akkor egészen az 1800-as évekig kell repülnünk, ilyenkor ugyanis nagy teret hódított magának a fekete öltözék, bár hozzátennénk, hogy többnyire gyászruhák formájában. A kis fekete kicsit később, az 1920-as években kezdett el egyre népszerűvé válni, méghozzá Coco Chanelnek köszönhetően.

1926-ban a Vogue hasábjain tűnt fel egy egyszerű, crêpe de Chine fekete selyemruha, hosszú, szűk ujjal, gyöngysorral feldobva.

A divatmagazin “Chanel Fordja” névvel illette a kis ruhát, hiszen a T-Modellhez hasonlóan társadalmi osztálytól függetlenül minden nő számára elérhető volt. Christian Dior szerint a fekete ruha és a fehér gyöngysor forradalmasította az öltözködést, a divatot, a nőt. Ezek után már borítékolható volt a siker, nem sok év kellett hozzá, hogy alapdarabnak számítson a nők körében.

Barbara Skelton regényíró kis fekete ruhában, 1948 körül – Fotó: Getty Images / Baron

A II. világháború után, ahogy azt Dior megjósolta, a végzet asszonyai, a filmcsillagok, az erős nők egyenruhájává vált az egyszerű szabású fekete, amely nemcsak látványban állt kontrasztban a kor háziasszonyainak pasztelszínű, virágokkal díszített ruhácskáival. A fekete ruhának különleges, de vészjósló erőket tulajdonítottak, de éppen ez a titokzatosság tette azzá, amivé:

az elegancia és a vonzerő legegyértelműbb képviselőjévé.

Marilyn Monroe 1956-ban, feketébe öltözve – Fotó: Getty Images / Harry Kerr/BIPs

A hatvanas évek felé az egyre rövidebb és rövidebb fazonok voltak divatban, melyeket főleg a fiatal korosztály viselt előszeretettel, aztán jött Audrey Hepburn és az ő Hubert de Givenchy ruhája, ami nők ezreinek ízlését formálta át, drasztikusan. Ezek után a fekete szín nem a gyásszal, vagy a romlottsággal volt egyenlő, hanem a kifinomultságot és a nőiességet hirdette.

A világ egyik leghíresebb kis feketéjét Audrey Hepburn viselte az Álom luxuskivitelben című filmben – Fotó: Getty Images / Keystone Features

A kis fekete ruha halhatatlansága

Hogy lehet, hogy a nők lassan 100 éve nem untak rá a kis fekete ruhára? Hát úgy, hogy ez a darab képes a korszak igényeinek megfelelően megújulni, átalakulni, mindezt úgy, hogy nem hazudtolja meg önmagát.

A trendek jöttek-mentek, a kis fekete maradt és alkalmazkodott, mi nők pedig megtanultuk, hogy sokoldalúságát kiegészítőkkel csak még inkább fokozhatjuk.

Egy jól megválasztott ékszer, táska, vagy cipő csodákat művel az egyszerű szabású öltözékkel is, de ami a legcsábítóbb, hogy a kis fekete egyedül is remekül helyt áll, bármilyen alkalomról is legyen szó.

The history of the little black dress | Fashion History

In the video above, we take a look back at the history of the Little Black Dress and reveal some fun facts about the wardrobe staple, from its roots as a garment for mourners in the 1800s through to the iconic LBD worn by Audrey Hepburn in Breakfast at Tiffany’s.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.