Egészség

Ezek vannak az energiaitalokban

  • Szerző:nuus
  • 2019.01.28 | 16:38

Nem árt megnézni az összetételt.

energiaitalok összetétele
123rf.com

1-2 doboz energiaital a vezetéssel töltött hosszú órák, a végeláthatatlannak tűnő munkanapok vagy a nagy koncentrációt igénylő feladatok megmentője lehet – vélik sokan. Valóban könnyű megoldás felpattintani a dobozt egy gyors energialöketért, aztán már folytatódhat is a munka, ám nem biztos, hogy minden esetben kifizetődő ezektől az italoktól várni az energiát és a frissességet. Igazságot nem szeretnénk tenni abban a kérdésben, hogy hosszú távon káros-e a fogyasztásuk, viszont érdemes jobban megnézni, milyen is az energiaitalok összetétele, ha néha legurítunk belőlük egy-egy dobozzal.

Hogyan fest az energiaitalok összetétele?

Bár léteznek cukormentes energiaitalok, a hagyományos receptúra tartalmaz cukrot, ráadásul nem is keveset. Emellett általában koffein, B-vitamin, növény- és gyógynövénykivonatok – páfrányfenyő (gingko), guarana –, taurin (aminosav), színezékek és ízfokozók a további alkotóelemek. Arányaik energiaitalonként eltérőek lehetnek.

Koffein

Minden bizonnyal a legismertebb és legelterjedtebb hozzávalója az energiaitaloknak. Az ajánlott napi maximum koffeinmennyiség 400 mg, ám ez még mindig több, mint amit sok felnőtt, de különösen fejlődésben lévő fiatal szervezet kezelni tud. Összehasonlításképpen néhány adat: egy csésze kávé átlagosan 130 mg koffeint tartalmaz, az energiaitalokban ez a mennyiség lehet 80, de akár 110-180 mg is. Minden embernél másképpen alakul a koffeintűrő képesség, de általánosságban elmondható, hogy amennyiben 5 csésze kávé vagy 500 mg koffein egyszerre, egy adagban jut a szervezetbe, az már mérgezést okozhat. Ennek tünete lehet fejfájás, remegés, szívdobogás és egyéb rosszullét. Persze nem kell rögtön a legrosszabbtól tartani, viszont az tény, hogy a koffein emeli a vérnyomást és a pulzusszámot, valamint vízhajtó hatású is. A szív- és érrendszeri betegségekkel élőknek fokozottan meg kell gondolniuk, hogy kockáztatnak-e, a vízhajtó hatás pedig leginkább azoknak okozhat problémát, akik sportolás közben fogyasztanak energiaitalokat.

Guarana

A guarana bab a kávébabra hasonlít, ám annál kétszer nagyobb mennyiségben tartalmaz koffeint. Így italunk koffeintartalma egyre csak nő, sőt ha csak felületesen futjuk át az összetevők listáját, eszünkbe sem jut, hogy bizony, guaranával is koffeint veszünk magunkhoz.

Taurin

Azaz fehérjeépítő aminosav, amely valószínűleg azért kerül az energiaitalokba, mert kutatások szerint koffeinnel kombinálva növeli a szellemi teljesítőképességet. Egyébként az emberi szervezet is előállítja, illetve megtalálható olyan egészséges táplálékokban mint a hal, a tejtermékek vagy az anyatej.

Cukor, cukor, és még több cukor

Ha az energiaitalok összetétele nem cukormentes, számolnunk kell azzal is, hogy fogyasztásukkal rengeteg cukrot juttatunk a szervezetünkbe. Példaként említjük, hogy egy kisebb doboz energiaital akár 27 g cukrot is tartalmazhat, amely megfelel 6,5 teáskanál cukornak. Az elhízás mellett a cukor sok más egyéb egészségügyi problémát is okozhat.

Mesterséges színezékek és ízfokozók

Márkától függően természetes és mesterséges színezékek széles skáláját vonultatják fel az energiaitalok.

B-vitamin

Szinte minden energiaitalban találkozhatunk B-vitaminnal, a koffeinmentes italokban a koffeint általában hatalmas mennyiségű B12-vitaminnal helyettesítik. És bár vitaminokra kétségkívül szükségünk van, a jóból is megárthat a sok, különösen ha szintetikusak.

Fogyasszuk vagy sem?

Egyénfüggő, hogy miként reagálunk az energiaitalokra, így a legjobb, amit tehetünk, hogy figyeljük szervezetünk jelzéseit. Ha erős szívdobogást, nyugtalanságot vagy egyéb rosszullétet észlelünk az energiaital fogyasztását követően, mindenképpen gondoljuk meg, hogy iszunk-e még belőle. És egy jó tanács: bár trendi a fiatalok körében, de fokozza a veszélyeket, ezért semmiképpen se keverjük alkohollal!

Alternatívaként még mindig ott a jó öreg kávé, így bár a koffeint nem kerüljük el, de kisebb löketekben vehetjük magunkhoz. Jó tudni, hogy a frissen őrölt kávébabból készült kávé több, az instant italok pedig általában kevesebb koffeint tartalmaznak. Hasonló a helyzet a teákkal is, a különböző teafajták koffeintartalma is eltérő, így könnyebben szabályozhatjuk a bevitt mennyiségeket. És még egy jó hír az egészségtudatos fogyasztóknak: a chiamag is tartalmaz B-vitamint.

Forrás: ÍzesÉlet.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló