Egészség

Íme az élénk színű vitaminbomba

  • Szerző:nuus
  • 2020.11.05 | 18:48

Természetesen a cékláról van szó. Nem csak a színe csodaszép, hanem rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Tudtad, hogy már i. e. 3000-ben termesztették a Földközi- tenger környékén? Magyarországra a 17. században került, azonban a modernebb fajtái a 19. és a 20. században terjedtek el!

A cékla termesztése nem is olyan bonyolult folyamat, mint azt gondolnánk. Ültetése egyszerű, fejlődése gyors, kétnyári zöldség. Ahhoz, hogy zamatos céklát kapjunk jó vízelvezetésű és szellős talajra van szükség. Vetéskor kiemelten kell figyelni arra, hogy sok vizet kapjon, ezért érdemes a földet beöntözni mielőtt elvetjük.

Érdemes már április második felében elvetni, ha ősszel szeretnénk betakarítani. De ha június 15. és július 15 között is ültetünk –ezt hívják másodvetésnek- akkor júliustól októberig szüretelhetjük a cékla gumókat. Ha elvetjük a cékla magokat, fontos figyelni arra, hogy 30 cm sortávolság és 5-8 cm tőtávolság legyen a magok között.

15-23 Celsius fok közötti hőmérsékleten nő a leggyorsabban. Nem túl nagy a fényigénye, ápolni sem nehéz, mindössze a kelés utáni saraboló kapálást, kirítkitást kell elvégezni.

Ha szeretnénk céklát eltenni télire, akkor október végén, november elején, a fagyok beállta előtt szedjük fel a cékla gumókat. Tároljuk pincébe, megfelelő páratartalom mellett, de vermelni is lehet. Figyeljünk arra, hogy ne legyen sérült gumó az egészséges gumók között. Ha ezzel a módszerrel tároljuk a céklát télen, előfordulhat, hogy a következő év márciusában is friss és zamatos céklát fogyaszthatunk! Már ha a télvíz ideje alatt nem fogy el a pincénkből.

Mindemellett a cékla rendkívül hasznos az egészségre. Kiváló kálium-, kalcium-, vas-, szilícium-, nátrium- és magnéziumforrás. Ezenkívül tartalmaz rezet, cinket, mangánt, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is.

És, hogy még mi mindenre jó? Itt elolvashatod!

Felsorolni is nehéz, hogy mi mindenre jó hatással van a cékla. Segíti a vörösvérsejtek képződését, a folsavnak köszönhetően a terhesség korai szakaszában számos fejlődési rendellenesség – például nyitott gerinc- megelőzhető. A kismamáknak különösen ajánlott a fogyasztása. A kálium tartalma miatt jót tesz a szívnek, az izomzatnak. Elsősorban akkor, ha a cékla levét fogyasztjuk. Erős májtisztító hatású, ezért segíti a méregtelenítést. Javítja az állóképességet, hatékony a bőrproblémák esetén is. Védelmet nyújt a demencia és az Alzheimer-kór ellen.

A céklát fogyaszthatjuk nyersen, főzve, savanyúságként is.

Nagy szeretettel ajánlom, hogy ne maradjon el a téli napokban a cékla savanyúság vagy céklalé az étrendünkből, így szervezetünk könnyen felveszi a harcot a vírusokkal és a kórokozókkal szemben.

Én imádok céklalevet készíteni. A saját termésemből készül, ügyelve arra, hogy vegyszermentes és vegyszermaradék-mentes legyen. Nagyon egyszerű az elkészítése. És egy hasznos tipp: a cékla sárgarépával és uborkával együtt kitűnően bontja a zsírt.

De céklából készíthetünk még: céklalevest, ecetes céklát, grillezhetjük is, süteményekbe is tehetjük. Salátákba, palacsintába is belekeverhetjük. Csinálhatunk belőle tócsnit, fasírtot, céklachipset is.

Próbáljátok ki és ízleljétek meg a friss és zamatos cékla ízét!

Ha szakmai tanácsra, segítségre van szükséged keress meg bátran az alábbi elérhetőségek egyikén!

Sipos József
Sipos Gazda, növényorvos
www.siposgazda.hu
[email protected]
+36 20 519 2745

Forrás: Csak a Nőknek Magazin


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló