Gasztró

7 népszerű étel, ami örökre eltűnhet – nekünk mind nagyon hiányozna

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.10 | 16:13

Nincs abban mit tagadni, hogy nemcsak Magyarországon, de a világ számos pontján mintha megbolondultak volna az évszakok. Az egy dolog, hogy megviseli az embert, elrontja a kedvünket, mert néhány növényfajt meg egyenesen a kipusztulás fenyeget miatta.

Pixabay/készítő nickneve CC0

A mezőgazdaságnak megvannak azok az íratlan szabályai, amelyek meghatározzák, hogy hol és mikor, mit termelhet az ember. A természet törvényei minden emberi szándéknál hatalmasabb. A hidegebb tájakon nem próbálnak meg déligyümölcsöt termeszteni és a sivatagos területen sem sikerülne nagy vízigényű növénykultúrát gazdaságosan meghonosítani. Trump hiába tagadja a klímaváltozás tényét, már a néhány fokkal megemelkedő hőmérséklet, és ezzel együtt a következmények simán megpecsélhetik egy-egy fontos élelmiszerforrás sorsát.

Itt van hét olyan népszerű növény, ami még a mi életünkben eltűnhet a Föld színéről.

Avokádó

Fél kiló avokádó megtermeléséhez több mint 275 liter vízre van szükség – ez két átlagos avokádót jelent. Ennyi vizet használunk egy egész heti zuhanyzás során. A kaliforniai avokádó nagy részét már így is sivatagos környezetben termelik meg, s a szárazság növekedésével az öntözött vízmennyiséget is növelni kell: ez pedig már nem lesz gazdaságos.

Csicseriborsó

Ha a csicseriborsó eltűnik, humuszt sem lesz miből csinálni. Majd 300 liter víz kell egy bő maréknyi csicseriborsó felneveléséhez. A termelőországokat egyre inkább sújtó vízhiány, a növekvő szárazság már így is 40-50 százalékkal vetette vissza egyes számítások szerint a csicseritermesztést, azért ha így folytatódik, el fog tűnni a polcokról.

via GIPHY

Kávé

A világ kávétermelésének 70 %-a egyszerűen eltűnik 2080-ra. A legtöbb és legjobb minőségű kávé Arabica-kávéból készül, amik 17-21 fokos átlaghőmérsékleten érnek be a legszebben. Ahogy a levegő melegszik, úgy fognak egyre gyorsabban beérni a növények, ami hatással lesz a kávé ízére is. A hőmérséklet emelkedésével fordított arányosan csökken majd a kávé minősége és hozama.

Hal

Ha így növekszik az emberiség, és nem szabályozza a halfogyasztását, 2048-ra az utolsó halak is eltűnhetnek az óceánokból. Semmi kétségünk ne legyen, az esztelen túlhalászat, a rablóhalászat, az ipari méretű halfogás az oka ennek. Olyan óriási hálókkal sepernek végig a tengereken, hogy még a tiltott fajokat is kifogják. A kataklizma pedig láncreakcióként fog végigsöpörni a vizeinken: az eltűnő halfajok felbillentik az ökoszisztémát, a tengeri élet egyre sérülékenyebb lesz a szennyeződésekre és mérgekre, míg a folyamat elképesztően felgyorsul a kipusztulásig.

Mogyoró

A pesszimista számítások szerint 2030-ra eltűnik a mogyoró. Ahogy a szaknyelv tartja, a mogyoró nagyon nyűgös növény. Öt hónap stabil meleg jó idő kell neki 50-80 mm-es esővel. Nincs elég meleg? Nem fognak csírázni a magok. Túl sok eső? A növények bepenészesednek, ehetetlen lesz a mogyoró. A rendszeressé váló hőhullámok és aszályok már egész mogyoró-ültetvényeket pusztítottak ki Amerika déli államaiban. Szóval ha nem is pusztul ki, de luxuscikké fog válni.

via GIPHY

Juharszirup

A juharfáknak nagyon speckó és stabil időjárási körülményekre van szükségük – ezt a klímaváltozás miatt már nem kapják meg. A juharszirupot leginkább a globális felmelegedés veszélyezteti, a szirup-képződés egyre korábban és korábban kezdődik. Ráadásul a melegebb nyarak és a szárazság éppen hogy rosszat tesz a juharfáknak, azok ugyanis a fagyos teleket és a lágy tavaszt kedvelik leginkább.

Csokoládé

A képlet egyszerű: jelenleg több csokit eszünk gyorsabban, minthogy elő lehetne állítani. Jelenleg évente 70.000 tonnával több kakaót fogyasztunk, de ez 2020-ra egymillióra is növekedhet! Miközben a fogyasztás nő, a világ termelésének 70 százalékát adó Nyugat-Afrika emelkedő hőmérséklettől és egyre kevesebb víztől szenved, ami már most érzékelhető az ültetvényeken is. És ha mindez nem lenne elég, egy gombabetegség évről-évre nagyobb területen terjed el és zabálja fel a kakaóbabokat, egész terméshozamokat pusztítva el.

Pixabay/nike159 CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló