Koronavírus

Jó hír az oltásról: érvénytelen TAJ-számmal is megkaphatod, így

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.13 | 13:48

Ingyenesen jár az oltás és a Favipiravir gyógyszer is.

Az adóhivatal április hetedikéig 66 ezer magánszemély adatát adta át a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK). Ezek az állampolgárok úgy halmoztak fel hathavi tartozást, hogy jellemzően még csak a fizetéskönnyítési igényüket se jelezték. Pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendkívül méltányosan jár el járulékügyekben – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Eddig 13 ezren kértek fizetési kedvezményt.

Az esetek 85 százalékában az adóhivatal engedélyezte is ezt, így több mint 213 millió forintnyi tartozásra kaptak könnyítést az emberek. A járuléktartozás rendezésére elegendő időt adva – február 13-a helyett – március 10-én adta át a több mint hathavi tartozók adatait az adóhivatal a NEAK-nak. Az egészségügyi hivatal ezután érvényteleníti az érintettek TAJ-számát. Ezután ingyenesen már nem juthatnak hozzá az állami egészségügyi szolgáltatáshoz (a sürgősségi ellátást kivéve).

A koronavírus-járvány elleni küzdelem során az a legfontosabb,

hogy mindenki megkapja a védőoltást, és a betegség elleni gyógyszert. Ezért a koronavírus elleni vakcina, illetve az enyhébb lefolyású betegség kezeléséhez szükséges Favipiravir gyógyszer a TAJ-szám esetleges érvénytelensége esetén is igényelhető. Március 10. óta a két szerv között az adatátadás folyamatos, naponta történik. Aki rendezi a tartozását, annak a lehető leggyorsabban újra érvényessé válik a TAJ-száma.

Április hetedikéig ötezer magánszemély rendezte tartozását.

A tartozást nem csak fizetéssel lehet rendezni. Akik vagyoni, jövedelemi helyzetük miatt nem tudják megfizetni a havi nyolcezer forintot és nem felelnek meg a szociális rászorultság jogszabályi feltételeinek, pótlékmentes részletfizetést, de akár az egész tartozás elengedését is kérhetik a NAV-tól.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.